Kauzy STAN nás v komunálních volbách poškodí, bojí se lídři kandidátek. Musí je „žehlit“

Bojíme se, že nás kauzy hnutí STAN v komunálních volbách mohou poškodit, řeklo CNN Prima NEWS několik lídrů kandidátek v krajských městech. Jsou si vědomi toho, že je budou muset v regionech „žehlit“. Podobně to vidí i předseda hnutí Vít Rakušan. Podle něj jednotliví Starostové budou muset pracovat třikrát tolik, aby byli v jejich „klíčových“ volbách úspěšní. Ty proběhnou 23. a 24. září.

Od doby, kdy vstoupili Starostové a nezávislí do vlády, mají za sebou vrcholní členové hnutí hned několik kauz. V březnu například rezignoval europoslanec Stanislav Polčák na funkci místopředsedy hnutí v reakci na to, že měl požadovat milionové odměny za pomoc obcím, které byly postiženy výbuchem muničních skladů ve Vrběticích.

V lednu se vzdal funkce poslance jeho stranický kolega Jan Farský, který odjel na půlroční stáž do USA. Původně si chtěl ale mandát nechat, pomáhat ve Sněmovně na dálku a do Česka jezdit na důležitá jednání. Svůj plat chtěl posílat neziskovým organizacím a po půlroce se do Sněmovny vrátit. Ještě před ním se musel nominace do křesla ministra průmyslu a obchodu vzdát Věslav Michalik. Objevily se totiž informace o jeho pochybném podnikání na Kypru.

Nedávno se ještě mluvilo o podnikání ministra školství a místopředsedy STAN Petra Gazdíka. Ten měl ještě v březnu poloviční podíl ve zlínské firmě Jocheček. Zákon o střetu zájmů přitom ukládá ministrům povinnost ukončit veškeré podnikatelské aktivity do 30 dnů od nabytí funkce. Gazdík se obhajoval slovy, že na podíl ve společnosti zapomněl a co nejdříve se jej vzdá.

„Kauzy nás mohou poškodit. Viděli jsme, co se stalo s Piráty od března 2021 – několikaměsíční zacílení proti jedné konkrétní straně poznamenalo kampaň zcela fatálně. Pokud by byla podobná pozornost upřena na STAN, určitě by nám to neprospělo,“ řekla CNN Prima NEWS lídryně kandidátky v Olomouci Andrea Hanáčková.

Kauzy jsou podle ní pro Starosty poučením. „Ambice být transparentní a zveřejňovat příjmy i závazky je u nás velmi silná. Vidíme, že transparentnosti není nikdy dost. Člověk vstupující do politiky musí přiznávat veškeré příjmy, musí se vyrovnat se závazky, které měl, uzavírat část aktivit a na čas omezit příjmy, podnikatelské aktivity nebo další benefity. Politika je oblast, kde se pracuje s pojmy veřejný zájem a veřejná služba. Je to neslučitelné s vlastním podnikáním a získáváním výhod,“ zdůraznila.

Hnutí se čistí, to je ozdravné

S tím, jak hnutí STAN vyvozuje důsledky kauz, se podle ní čistí. „To považuji za velmi ozdravné. Kéž by se to dělo všude,“ podotkla Hanáčková. Polčák se vzdal funkce místopředsedy hnutí, Farský, Michalik i Gazdík ale ve vedení STAN stále jsou. Čtveřici zástupců šéfa hnutí doplňuje ještě místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. Další sněm STAN, na kterém se volí vedení hnutí, by se měl uskutečnit až v srpnu 2023.

Podobně jako Hanáčková mluví i lídryně kandidátní listiny v Pardubicích Alice Paurová. „Budeme to mít těžké. Nechci si stěžovat, musíme pracovat, mám ráda své město a snažím se, aby se nám tam dobře žilo, ale tyto kauzy asi trošku poškodily hnutí, protože před tím bylo křišťálově čisté. Teď už to tedy tak úplně není,“ řekla CNN Prima NEWS s tím, že nebyla nadšená, že byly kauzy na stole. „Už by se neměly stávat,“ dodala.

Souhlasí s tím, že se hnutí „čistí“. „V předsednictvu by měli zůstat lidé, které takové kauzy nezatěžují a u kterých je předpoklad, že je nebudou mít ani před sebou. Osobně kolem sebe znám jen takové lidi a doufám, že je politika nezmění,“ uvedla Paurová.

Pověst hnutí musíme „vyžehlit“

S tím, že kauzy „velkých politiků“ hnutí mohou poškodit výsledky těch menších v komunálních volbách souhlasí i šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Vždycky říkám, že každá nepříjemnost se musí dvojnásobně nebo trojnásobně odpracovat. Tak je to i v každé jiné lidské činnosti, nejen v politice. Pokud někoho zklamete, musíte dělat mnohé pro to, abyste nezklamávali do budoucna,“ řekl CNN Prima NEWS s tím, že členové hnutí v regionech budou muset pracovat dvakrát tolik, aby pověst hnutí „vyžehlili“. „Teď potřebujeme, aby lidé na regionech řekli: ‚My jsme ten STAN,‘“ podotkl.

Právě na osobní znalost starostů a starostek v jednotlivých regionech se totiž členové hnutí spoléhají. Například jihlavský lídr Radek Hošek bude dělat se svými kolegy kontaktní kampaň, aby lidem mohli otázky týkající se kauz vysvětlit. „Lidé se na to ptají, to zcela bez debat. Lhal bych, kdybych řekl, že to přechází. Ale myslím, že se to dá vysvětlit. Důsledky byly také naprosto jasné a jsem přesvědčený, že naším programem a vizí lidi přesvědčíme, aby nám dali hlasy,“ popsal.

Na rozdíl od svých stranických kolegů věří, že „celorepublikové kauzy“ nebudou mít vliv na komunální volby. „Když jsem vždycky chodil volit, díval jsem se na jména nebo jsem křížkoval i napříč jednotlivými stranami, vybíral jsem si vyloženě osobnosti. Takže jsem si zastupitelstvo ‚poskládal‘ sám,“ uvedl.

STAN bude mezi třemi nejúspěšnějšími

Členové hnutí tak do komunálních voleb vkládají velké naděje. „Jsou náš základ, takže všechny neúspěchy ve všech ostatních typech voleb nějak můžeme zdůvodnit, ale kdybychom neuspěli v komunálních volbách, popíráme tím trochu genotyp vlastního hnutí. Takže doufám, že budeme jako obvykle patřit k těm nejúspěšnějším. Když vidím výsledky práce těch, kteří už to dělají a nasazení těch, kteří to chtějí dělat, tak o tom nepochybuji,“ řekl CNN Prima NEWS s tím, že podle něj STAN bude mezi třemi nejúspěšnějšími politickými subjekty v komunálních volbách.

Podobně během zahájení jarní části kampaně minulý týden v úterý mluvili i jeho straničtí kolegové. „U nás v Jihlavě jdeme do voleb s tím, abychom vyhráli. Abychom porazili tradiční strany, které nám v Jihlavě vládnou a jsme z toho mnohdy nešťastní. Chceme Jihlavu změnit,“ prohlásil odhodlaně Hošek.

Paurová sází na dvouciferný výsledek. „Budeme rádi, když v Pardubicích získáme nad 10 procent hlasů,“ uvedla. „V Olomouci jsme se v minulých volbách spojili s Piráty a blížili jsme se 12 procentům. Měli bychom se této mety držet, určitě chceme dvouciferný výsledek a osvědčíme sílu samostatné značky STAN ve spolupráci se Zelenými,“ přidala se k ní Hanáčková.

Tagy:
kampaň podnikání politika kauza Vít Rakušan STAN CNN Prima NEWS volby Česká pirátská strana Jan Farský Petr Gazdík Starostové a nezávislí Jihlava předvolební kampaň Stanislav Polčák Věslav Michalik Volby do zastupitelstev obcí v Česku Radek Hošek Alice Paurová Andrea Hanáčková