Babiš bude na prezidenta kandidovat, věří Schillerová. Málokdo by podle ní tak blafoval

Poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO)

PARTIE Terezie Tománkové (6)

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) sice ještě neoznámil, zda se bude ucházet o prezidentské křeslo, ale bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) věří, že se nakonec pro kandidaturu rozhodne. Sdělila to v Partii Terezie Tománkové. Sám Babiš v sobotu na sněmu hnutí ANO uvedl, že případnou prezidentskou kandidaturu oznámí nejdříve na přelomu srpna a září.

„Je to moc ,kdyby‘ a je to za dlouhou dobu. Zatím se (Babiš) ke kandidatuře nepostavil jasně, to je pravda, řeší se to i v našich kruzích. Můj osobní tip je, že se nakonec rozhodne kandidovat, a bylo by to dobře,“ odpověděla Schillerová na otázku, zda bude její stranický šéf kandidovat.

Podle bývalé ministryně financí se Babiš opravdu zatím nerozhodl. „To, co říká navenek, tak je pravda. Málokdo by dokázal takto blafovat,“ prohlásila.

Prezidentské volby řeší také vládní koalice – podle Bartoše stále hledá společného kandidáta. „Věřím, že vládní koalice dokáže postavit kandidáta. Bývala to věc prestiže, že každá strana měla svého prezidentského kandidáta. Důležitější je ale najít někoho, kdo je v chování nadstranický, pevný ve svých postojích, nemá výraznější škobrtnutí. Takového člověka hledejme,“ vyzval.

Sám Bartoš má prý několik favoritů, jména ale nechtěl prozrazovat. „Osobnost by měla být vyprofilovaná, nejen aby souzněla s vládní koalicí, ale byla pomyslným můstkem, co překlene propast, která nyní byla za Miloše Zemana budována. Doufám, že se nám podaří najít kandidáta, kterého i občané, co nás nevolili, budou vnímat, že reprezentuje jejich zájmy,“ doplnil Bartoš.

Babiš zatím mlží

Babiš v sobotním projevu na sněmu hnutí ANO připomněl, že se blíží prezidentské volby. Zda bude sám kandidovat, však zatím nechtěl uvést. „Čekají nás prezidentské volby, z určitých důvodů se k tomu nebudu vyjadřovat. Vnímám to, že mě plno lidí podporuje a důvěřuje mi. Musíme jako hnutí postavit takového kandidáta, který bude společnost spojovat a hledat cestu k lidem, kteří ho nevolili,“ sdělil.

Zároveň naznačil, že hnutí ANO již není politickou silou jednoho muže. Strana podle něj může fungovat i po jeho odchodu. „Nemám obavy, že by beze mě hnutí nefungovalo, kdybych se rozhodl, že v politice skončím,“ dodal.

Tagy: