Rozvolňujete, protože nevíte co dělat, viní Schillerová vládu. Máme plán, tvrdí Bartoš

Alena Schillerová a Ivan Bartoš v Partii

PARTIE Terezie Tománkové (6)

Aktuální rozvolňování opatření je pouze důsledkem toho, že vláda netuší, jak pandemii dále řešit. V Partii Terezie Tománkové to řekla exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Kritizovala zároveň, že kvůli zrušení povinnosti prokazovat se covid pasem v restauracích a na akcích klesá zájem o očkování. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) vláda nastavuje rozumný a zvládnutelný režim.

„Co jste nám vyčítali, je nyní ještě horší. Nerozumím stavu legislativní nouze, že se má za jeden den schválit nový pandemický zákon. Rozvolňujete, je to zoufalství, nevíte co dělat. Rozvolňujete, ale zároveň chcete pandemický zákon. Potřebujete nouzový stav, nebo ne?“ pustila se do vlády předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Nedává to smysl. My jsme bojovali s pandemií dva roky, čelili jsme kritice. Máme vysokou proočkovanost i promořenost. Restrikce jsme zavedli proto, abychom zvýšili motivaci k očkování, nyní se zvedne jak? Proč potřebujeme pandemický zákon a takto rychle schválený? Proč Válek vyhrožuje, že když pandemický zákon nebude, tak přijde nouzový stav?“ ptala se dále Schillerová Bartoše.

Ten ale vládu a její postup bránil. „Není to pravda, že nebude platit nic. Začali jsme to řešit a chceme to překlopit do rozumného a zvládnutelného režimu. Proto je nutné schválit pandemický zákon, aby se vše převedlo. Vláda komunikuje srozumitelně, snažíme se kroky vysvětlovat včetně potřeby mít pandemický zákon,“ uvedl šéf Pirátů.

„Máme plán, existuje odborná skupina. Když ministr Válek resort přebíral, bylo v té době 140 stran platných opatření. Byla jiná pravidla pro výlety, do divadla, do restaurace. To se sjednocovalo na 40 stran pravidel. Zjednodušilo se to, srovnalo se testování na školách, ve firmách,“ vypočítal Bartoš.

Ministr zároveň věří, že zájem o očkování znovu vzroste s novou vakcínu společnosti Novavax. Na podzim a možnou další covidovou vlnu se prý vláda připravuje. „Budeme postupovat tak, aby podzimní vlna pro ČR nebyla nebezpečná. Na novou vakcínu bude velká kampaň, předregistrace je možná zatím 14 dní,“ řekl.

Tagy: