Může za to Babiš? Šéf ANO se v nové knize chlubí cizími úspěchy i nedotaženými projekty

Kniha Andreje Babiše - Může za to Babiš

Babiš obhájil post předsedy ANO

Při příležitosti celostátního sněmu ANO hnutí připravilo novou knihu Může za to Babiš a jeho vláda, která obsahuje výčet kroků někdejšího kabinetu Andreje Babiše. U bývalého ministerského předsedy jde už o třetí publikaci, předchozí dvě vyšly před parlamentními volbami v letech 2017 a 2021. Babiš vychvaluje například výborný stav financí, který po jeho vládě zůstal. Současný kabinet přitom říká opak. V jiných případech se zase chlubí cizími úspěchy.

Nová kniha obsahuje 113 stran, rozdělena je zhruba do 15 kapitol podle jednotlivých oblastí, například finance, zdravotnictví, důchody a sociální politika, doprava, digitalizace nebo sport. „Splnili jsme naprostou většinu předvolebních slibů a programového prohlášení vlády,“ řekl delegátům sobotního sněmu Babiš.

Hnutí ANO podle něj přitom vládlo v podstatě jen dva roky, protože další dva nemohlo řešit nic jiného než epidemii covidu. „O našich úspěších média záměrně nemluví. Proto jsme se rozhodli je sepsat do nové knihy, kde je to černé na bílém,“ uvedl Babiš. Název podle něj odkazuje na to, že podle nynějšího kabinetu či komentářů může ANO za všechno i čtyři měsíce po volbách, kdy je v opozici.

Tradiční politici se snaží zakrýt svou vlastní neschopnost

„Z úst tradičních politiků stále dokola slyšíte, v jak katastrofálním stavu je naše země a jak všechno musejí dát do pořádku. Není to pravda. Manipulují s fakty, vytrhují věci z kontextu a naši práci soustavně shazují. Nepřiznají nám jedinou zásluhu, ale o to víc se našimi výsledky chlubí. Tradiční politici se tím totiž snaží zakrýt svou vlastní neschopnost, protože pro lidi nikdy nic pořádného ve svém životě neudělali,“ píše Babiš v úvodu knihy.

Finance a důchody

Expremiér se v knize chlubí například dobrým stavem financí, který jeho vláda zanechala. „Ať si někteří politici říkají, co chtějí, čísla mluví jasně. I navzdory dvěma strašlivým rokům s covidem je Česká republika 6. nejméně zadluženou zemí ze všech 27 států Evropské unie,“ píše se v knize. Babiš argumentuje také tím, že je dluh státního rozpočtu nižší vůči HDP, než když správu financí hnutí ANO přebíralo.

Současný premiér Petr Fiala (ODS) má však naprosto odlišný názor. „Nemohu se ztotožnit s názorem opozice, podle níž předáváte zemi ve výborném stavu. Já jsem přesvědčen, že je to právě naopak. Přebíráme zemi s nejvyššími deficity v historii České republiky. Přebíráme ji po vládě, která doslova prohospodařila ekonomický růst a svou nehospodárnou politikou podpořila inflaci, za kterou nás nyní úplně absurdně kritizuje,“ uvedl předseda ODS ve svém nedávném projevu ve Sněmovně.

Stejně tak se Babiš chlubí například zvyšováním důchodů. Je však nutno dodat, že resort práce a sociálních věcí mělo po téměř celou dobu vládnutí na starosti koaliční ČSSD, kde za růstem důchodů nejvíce stála právě ministryně Jana Maláčová. Podobně by se dalo hovořit o zvyšování průměrné mzdy, za čímž stála převážně rovněž ČSSD. Ještě před několika měsíci přitom Babiš Maláčovou kritizoval, že na ministerstvu nedělala nic.

Zdravotnictví

Vláda Andreje Babiše musela během svého vládnutí řešit největší novodobou zdravotnickou krizi – pandemii covidu, což přineslo více než 30 tisíc obětí (v době vlády hnutí ANO), čímž se Česko řadilo mezi nejhůře zasažené země světa. Přesto se několikastránková kapitola věnuje covidu pouze minimálně. Zaznívají zde pouze věty typu: „Pandemie jen potvrdila, jak důležité je naše zdravotnictví.“

V souvislosti s elektronizací zdravotnictví pak kniha zmiňuje pouze často kritizované projekty jako byla Chytrá karanténa, eRouška či aplikace Tečka a čTečka. Další zmínky o covidu jsou až v kapitole Energetika, průmysl a obchod, kde je vypsáno, kolik resort průmyslu vyplatil na covidových kompenzacích.

Doprava, kultura a věda

Babišova kniha se rovněž chlubí úspěchy v dopravních investicích. „Otevřeli jsme 105,8 kilometrů nových dálnic a 89,1 km silnic prvních tříd. Kompletně jsme zrekonstruovali 160 km dálnice D1,“ uvádí.

Plány hnutí ANO byly ale před volbami v roce 2017 mnohem velkolepější. V programu stálo: „Do roku 2021 postavíme cca 280 km nových dálnic (z toho bude 170 km nových dálnic a 110 km kompletně modernizované D1). Dalších 220 km dálnic začneme stavět.“ Svůj slib však hnutí premiéra Babiše nesplnilo.

Babiš se v knize rovněž zaměřuje na úspěchy vlády na poli kultury. Tento resort měla ale v gesci koaliční ČSSD. Dalším z bodů je rekonstrukce hotelu Thermal v Karlových Varech. Právě přestavba Thermalu však vyvolávala řadu kontroverzí. Především pak otevření bazénu během léta loňského roku, což pro mnohé působilo pouze jako předvolební tah tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), jelikož se zdálo, že rekonstrukce ještě není dokončená. V prosinci se bazén znovu z technických důvodů uzavřel.

V kapitole Vzdělávání, věda a výzkum se paradoxně kniha vědě absolutně nevěnuje. Celá kapitola stojí pouze na školství. Kromě nadpisu najdeme o vědě jedinou zmínku: „Systematicky jsme podporovali vědu a výzkum.“

Dříve za všechno mohl Kalousek

V podobném duchu se nese i zbytek publikace, který věnuje „úspěchům“ ve všech resortech vlády. Tedy i na těch ministerstvech, která ovládali ministři ČSSD. Kromě zmíněného Ministerstva práce a kultury se kniha věnuje také zemědělství, vnitru či zahraničí.

Problematický je i samotný titul knihy. Ve společnosti se totiž již před lety vžila hláška „za všechno může Kalousek“, která narážela na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který byl často právě Babišem hojně kritizován. Sám bývalý předseda TOP 09 přitom s oblibou nosil triko se zmíněným textem.

Tagy:
kniha Andrej Babiš ODS finance ANO 2011 vláda Česko Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky