Babiš by byl v Bruselu zoufalý. Volby budou referendem o vládě, shodli se komentátoři

Andrej Babiš ve Sněmovně

Komentátoři k volbám do Evropského parlamentu

Andrej Babiš má talent lákat lidi na náměstí, ale v Evropském parlamentu by byl úplně zoufalý. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kamberský. S komentátorem Hospodářských novin Ondřejem Leinertem se shodl na tom, že hnutí ANO udělá z červnových voleb do Evropského parlamentu referendum o současné vládě.

„Domácí politika je o tom, že musíte přesvědčit svoje voliče a furt něco dělat, abyste je viděli. Politika v Evropském parlamentu je úplně jiná. Tam jde o to, abyste se dohodl se zástupci 26 dalších zemí, což je prostě úplně jiný druh práce,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kamberský.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by se proto podle něj měl soustředit na domácí scénu. „Andrej Babiš má talent lákat lidi na náměstí a v Evropském parlamentu byl úplně zoufalý, protože ten funguje úplně obráceně, než je jeho přirozenost. On by tam byl nešťastný a oni by byli nešťastní z něj,“ řekl Kamberský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Existuje ještě pravá ODS? Strana odráží Babišův útok, s šéfem ANO souhlasí i Tlustý

Podle komentátora Ondřeje Leinerta si hnutí ANO v červnových volbách do Evropského parlamentu bude moct vyzkoušet souboj s koalicí Spolu. „Je dobře pro ANO, že tam jde koalice Spolu pohromadě. Oni si budou moct na velmi zajímavém poli vyzkoušet, jak to půjde o rok později při hlavních volbách do české Poslanecké sněmovny,“ popsal Leinert. Podle něj se hnutí ANO bude soustředit na kritiku současné vlády. „Například že vláda dostatečně nebojuje za lidi, že neřeší sociální problémy, důchody a podobně. To budou témata, kterými bude ANO zkoušet, jak má na koalici Spolu nabito a co funguje,“ míní Leinert.

S tím, že ANO zacílí i na domácí politiku a bude si zkoušet, jak na tom je před parlamentními volbami, souhlasí i Kamberský. „Hnutí ANO se z toho bude bezpochyby snažit udělat referendum o vládě, což zkoušelo už při minulých volbách,“ sdělil Kamberský. Podle něj se ANO bude soustředit hlavně na Green Deal, uprchlíky a právo veta.

Tagy:
Andrej Babiš ODS volby Evropský parlament Brusel koalice ANO 2011 vláda Petr Kamberský Evropské volby 2024 Poslanecká sněmovna ČR