Babiš byl jako zaseklá gramofonová deska. Připomínal Okamuru, říká politolog

Premiér Andrej Babiš po jednání v Lánech

Kubáček, Zlámalová a Kolář hodnotí superdebatu

Andrej Babiš (ANO) působil jako zaseklá gramofonová deska, zhodnotil výkon premiéra ve středeční superdebatě na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Babiš nepřesvědčil ani komentátory Lenku Zlámalovou a Petra Koláře. Naopak příjemně překvapil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babiš ve středeční debatě s politickými lídry Janem Hamáčkem (ČSSD), Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Ivanem Bartošem (Piráti) často skákal svým oponentům do řeči a dokola kritizoval opozici. „Vypadal unaveně, podrážděně a odsekával. Nebylo to dobré vystoupení. Na druhé straně mě nepřesvědčil ani Bartoš, snažil se Babiše peskovat, ale bylo toho málo,“ řekl ve Zprávách PLUS komentátor MF DNES Petr Kolář.

Podobný názor měl i Kubáček, podle kterého se Bartoš s Babišem snažili utužit své jádro voličů, ale nerozhodnuté občany ničím nepřesvědčili. Došlo i na několik hádek. „Měli to naplánované, oběma vyhovovalo, že krotí toho druhého. Uměleckou formu to mělo rušivou a vystoupení pana premiéra vypadalo často jako zaseklá gramofonová deska. Působil jako Tomio Okamura, byl sám sobě hostem, vyzyvatelem i moderátorem,“ popsal politolog.

Babišovo taktikou prý bylo shodit Ivana Bartoše a ukázat, že on má zkušenosti z terénu. „Bartoš bude muset zapracovat na tom, aby ukázal, co by dělal, až nastoupí do premiérského křesla. Podobné věci umí lépe například Petr Fiala,“ dodal Kubáček.

Petr Kolář podotkl, že chování českého premiéra jeho voliče určitě nerozhodilo. S tím však nesouhlasila Lenka Zlámalová z Echo24. „Nemyslím si, že to byla taktika. Babiš často působí na voliče jako rozhodný manažer a kompetentní strejda v důchodu. Teď byl ale jako pokřikující školák, který dostal rákoskou. V debatě pracovaly nervy,“ podotkla s tím, že Babišovi vyhovuje, když se nemusí účastnit přímých střetů se svými konkurenty a vede si monolog jako v pořadu Čau, lidi.

Zlato pro Hamáčka, stříbro by bral Jurečka

Dobrý výkon podle expertů podali Jan Hamáček s Marianem Jurečkou. Kubáček by předsedovi ČSSD dal zlato, šéfovi KDU-ČSL stříbro. Hamáček prý dobře argumentoval, byl klidný a pomáhalo mu, že se snažil uklidnit pískající diváky.

Podle Koláře má ale Hamáček jednu nevýhodu. „Bohužel má handicap, že ho lidé neberou vážně, ani kdyby vystupoval opravdu věcně,“ konstatoval.

Tagy: