Babiš: Hřib je impotentní, neumí využívat peníze. Kdybychom vládli dál, Kometa má stadion

Andrej Babiš na tiskové konferenci při představování stínové vlády ANO

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v projevu na sněmu svého hnutí tvrdě pustil do vládnoucí koalice. Podle něj nás po krocích současné pětikoalice čeká „Fialova chudoba“. Upozornil, že hnutí ANO v posledních letech volby pravidelně vyhrávalo. V těch posledních podle něj neuspělo především kvůli pandemii. Tvrdě se opřel kromě premiéra také do pražského primátora Zdeňka Hřiba, kterého nazval impotentním.

„Pět nesourodých stran se spojilo do jednoho spojence a lhalo o Bečvě, Babišově drahotě a jednotlivci práskali na vlastní zemi v Bruselu, kde si přes své kamarádíčky nechali zpracovat účelový audit. Potom přišla ze zahraničí vylhaná kauza Pandora papers,“ řekl Babiš na sněmu hnutí ANO.

Upozornil, že doposud hnutí ANO vyhrávalo. „Do této chvíle jsme tradiční strany porazili celkem sedmkrát za sebou. Porazili bychom je i vloni, kdyby se nespojili do pětislepence,“ sdělil předseda hnutí. „Všechny útoky jsme ustáli a pětikoalici bychom porazili, nebýt pandemie,“ doplnil.

Strany nyní sdružené ve vládě, tedy Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN), podle Babiše zneužívaly krizi v politickém boji. V době, kdy zemi zasáhla největší koronavirová vlna, podle něj tehdejší opozice s ničím nepomohla, naopak zpochybňovala rozhodnutí vlády a rozeštvávala společnost.

Expremiér se také pustil do současného premiéra. Petr Fiala (ODS) podle něj táhne Česko do chudoby. „Lidem na platy sáhli. Nezajímají je osudy lidí na Liberecku. Nezajímají je krachující podniky ani hygienici. Čeká nás Fialova chudoba,“ poznamenal.

Uvedl zároveň, že se hnutí ANO nehodlá vládě podřizovat, aby získalo post místopředsedy Sněmovny pro Karla Havlíčka. „Budeme konstruktivní opozicí. Nebudeme mlčet, aby se Havlíček stal místopředsedou. Nebudeme jako Piráti, kteří se zpronevěřili svým zásadám kvůli korytům,“ řekl Babiš.

Boj o Hrad

Babiš v projevu připomněl, že se blíží prezidentské volby. Zda bude sám kandidovat, však zatím nechtěl uvést. „Čekají nás prezidentské volby, z určitých důvodů se k tomu nebudu vyjadřovat. Vnímám to, že mě plno lidí podporuje a důvěřuje mi. Musíme jako hnutí postavit takového kandidáta, který bude společnost spojovat a hledat cestu k lidem, kteří ho nevolili,“ sdělil.

Zároveň naznačil, že hnutí ANO již není politickou silou jednoho muže. Strana podle něj může fungovat i po jeho odchodu. „Nemám obavy, že by beze mě hnutí nefungovalo, kdybych se rozhodl, že v politice skončím,“ dodal.

Spory ve straně

Ostravský primátor Macura ustoupil od kandidatury do vedení ANO. Zdůvodnil to tím, že se mu nepodařilo vybudit poptávku k vnitřní diskusi v hnutí. Argumentoval také tím, že se mu nelíbí Babišem často používaný výraz „catch-all party“.

V souvislosti s Macurou se Babiš tvrdě pustil do komunálních politiků hnutí, kteří podle něj málo ve svých obcích vysvětlují úspěchy hnutí ANO. Naopak chválil bývalého brněnského primátora Petra Vokřála.

„Vokřál rozjel v Brně skvělé investice. Kdybychom tam vládli, byl by tam stadion Komety,“ v souvislosti s tím se opřel také do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Nemůžu za to, že je primátor Hřib impotentní a neuměl využít 90 miliard,“ sdělil v souvislosti s investicemi v Praze.

Tagy: