Babiš: Fialu nahradíme a za měsíc je vše v cajku. K narozeninám mu přeji, aby nelhal

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor webu CNN Prima NEWS. Rozpovídal se o současné krizi, svém zdravotním stavu i možné prezidentské kandidatuře.

Premiér Petr Fiala slaví narozeniny ve Sněmovně

Premiérovi Petru Fialovi (ODS) k narozeninám přeji, aby nelhal, vzkázal přes CNN Prima NEWS šéfovi kabinetu jeho předchůdce a předseda ANO Andrej Babiš. Podle něj si má Fiala odpočinout a odejít. „My ho nahradíme a za měsíc je vše v cajku,“ plánuje. Fiala slaví 58. narozeniny ve čtvrtek 1. září při jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. V pátek je má Babiš. „V mém věku se už nic neslaví,“ komentoval to.

„Premiérovi přeji, aby nelhal, protože neustále lže. A hlavně zdraví. Měl by si odpočinout, odejít s vládou. My ho nahradíme a vyřešíme to, za měsíc je všechno v cajku. A nebudete platit tak vysokou elektřinu,“ řekl Babiš CNN Prima NEWS.

Ten oslaví 68. narozeniny hned po Fialovi, tedy v pátek 2. září. Zdá se, že i v tu dobu ještě bude probíhat schůze Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Zatím totiž na plénu vystupují ti, kteří mají přednostní práva, tedy předsedové a ministři. Každý z nich měl doposud téměř hodinový projev. Do následné rozpravy se pak přihlásilo 37 poslanců. Zákonodárci si navíc odhlasovali, že mohou jednat po 19., 21. hodině i po půlnoci.

„Oslavím tu narozeniny? Jak víte, jak dlouho to bude trvat? Zítra mám rodinu, takže určitě budu s rodinou,“ snažil se vykroutit z otázky, co říká na to, že na schůzi oslaví narozeniny i on.

Snažit se uspíšit schůzi, kterou svolalo jeho hnutí s podporou SPD, se prý ale snažit nebude. „Svým poslancům nic říkat nebudu, nejsem předseda klubu. Poslouchám Alenku Schillerovou, snad se tam všichni vyjádří a do rána to skončí,“ uvedl.

Babiš: V mém věku už se nic neslaví

To ale znamená, že by Babiš během schůze opravdu narozeniny měl. Pokud tedy nenechá své poslance na jednání a sám neodjede na noc domů. Právě fakt, že do Sněmovny nechodí, je mu často vyčítán. „Děkuji, že jste dorazil do práce,“ popíchl ho ve čtvrtek například premiér Fiala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po osmé hodině večerní řekl, že v sále Babiše nevidí. „Váš pan předseda svolal schůzi a odešel, on příliš do práce nechodí. Vy jej budete vždy bránit, protože vás dostal do Sněmovny. Také mi mezi čtyřma očima řeknete, že vám to vadí, ale tady nevystoupíte. Žádná fakta na obhajobu vašeho šéfa nejsou,“ mluvil k poslancům ANO.

Babiš tak CNN Prima NEWS nakonec řekl, že své narozeniny neslaví. „V mém věku se už nic neslaví,“ podotkl.

Havlíček: Končit budeme až v pátek

Přání premiéru Fialovi poslal i první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Ten na rozdíl od Babiše délku schůze vidí realističtěji. „Dobrá zpráva pro premiéra je, že pokud vláda padne, nebude to už v den jeho narozenin, skončíme určitě až v pátek. Ale v každém případě mu upřímně přeji pevné zdraví. Z pracovního pohledu mu přeji lepší vládní tým, který zvládne náročné období alespoň o trochu důstojněji než současná sestava. Ta je pro něj narozeninovým darem danajským,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

Fiala ve čtvrtek dostal ale i „milejší“ přání, a to od svých ministrů a poslanců. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) je dokonce zmínil i na plénu. „Téměř devátý měsíc jsem ve vládě Petra Fialy. Je to navíc můj bývalý rektor, je to výborný šéf. Za chlapem musí být něco vidět a za ním je vidět kampus univerzity. Popřál bych mu vše nejlepší,“ řekl za potlesku poslanců.

Šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) prý dala premiérovi k narozeninám svetr. „Ten je symbolem, že proti diktátorovi Putinovi může bojovat každý z nás, což ostatně Petr Fiala činí od prvního dne války na Ukrajině jako respektovaný evropský lídr s naprosto jasnou pozicí, odvahou a tahem na branku,“ vysvětlila CNN Prima NEWS.

Tagy: