Babiš blahopřeje Ficovi, druhého Šimečku pominul. Premiér Fiala naopak vymlčel šéfa Smeru

Andrej Babiš a Robert Fico, leden 2018

Jak čeští politici komentovali výsledky slovenských voleb?

Gratuluji Robertu Ficovi a Slovensku přeju vládu, která bude pracovat pro lepší životy lidí, napsal šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na sociální sítí X. Poblahopřál také Peterovi Pellegrinimu, jehož strana Hlas-SD bude hrát klíčovou roli při sestavování vlády. Naopak vymlčel předsedu Progresívného Slovenska Michala Šimečku, který přitom ve volbách skončil na druhém místě. Premiér Petr Fiala (ODS) se naopak obešel bez gratulací směrem k Ficovi. „Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády,“ uvedl nekonkrétně ve svém příspěvku. Podle prezidenta Petra Pavla je třeba vůli slovenských občanů respektovat.

Dramatická noc na Slovensku přihrála vítězství Robertu Ficovi a jeho straně Smer-SD. „Ke skvělému výsledku gratuluji i Peterovi Pellegrinimu a celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů,“ napsal Babiš na své sociální sítě. K volebnímu výsledku strany Progresívné Slovensko se bývalý český premiér nevyjádřil. Před volbami zveřejnil na sociálních sítích video, ve kterém před volbou této strany varoval.

„Progresívne Slovensko pana Šimečky je stejné jako naši Piráti. Vítání migrantů, legalizace drog, vyšší daně, nižší důchody a poslušnost Bruselu. Tak to dopadlo v ČR a Slovensku stejný osud nepřeju,“ napsal Babiš v pátek na síti X. Za taková slova ovšem dostal „bruselský pohlavek“ – Šimečka je totiž zástupce stejné evropské frakce, v níž se nachází i europoslanci hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní mapa Slovenska. Podívejte se, jak se volilo u sousedů a kdo slaví největší úspěch

Předseda vlády Petr Fiala se naopak obešel bez gratulací směrem k Ficovi. „Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních. Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí,“ uvedl, aniž by zmínil kohokoliv konkrétního.

„Vůli občanů je třeba respektovat,“ uvedl po Ficově výhře ve slovenských volbách prezident Pavel. Podle něj je v zájmu České republiky udržet nadstandardní vztahy se Slováky.

Předsedovi strany Smer-SD Ficovi naopak pogratuloval k vítězství bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj je to šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a impuls pro politiku sousedních států včetně České republiky. Zdůraznil, že Ficovo vítězství bylo zasloužené. „Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o jeho zemi, a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného,“ napsal Klaus v dopisu.

Ne všichni ale sdíleli nadšení ze slovenského volebního výsledku. „Jediným pozitivem slovenských voleb je návrat KDH zpět do Národní rady,“ okomentoval volební rozuzlení lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík.

Fico svou rétorikou inklinuje spíše do protizápadního směřování slovenské zahraniční politiky, což ve světle války na Ukrajině není podle mnohých lidí příliš dobrý signál. „Nyní je důležité, aby budoucí koaliční vláda Slovenska uchovala jasné zakotvení země v NATO a v Evropské unii. Kdyby se toto podařilo, byl by to úspěch,“ uvedl Hladíkův stranický kolega a poslanec Hayato Okamura.

Přejeme Slovensku dobrou vládu

Předseda mimoparlamentních sociálních demokratů Michal Šmarda upozornil, že i přes Ficovo vítězství je evidentní, jak moc je Slovensko rozdělené. „O to větší je dnes odpovědnost vítěze. Na prvních třech místech se umístily strany, které můžeme označit za levicové. Robert Fico se postupně posunul do pozice národně konzervativní levice,“ podotkl.

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka Slovensku popřál, aby se podařilo sestavit vládu, jež zachová prozápadní a prodemokratické směřování země. Jurečku potěšil výsledek slovenských lidovců, kteří se tak vrátí do Národní rady.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) popřála Slovensku vládu, která uklidní společnost. „Vztahy Česka a Slovenska jsou i po rozdělení společného státu mimořádné. Jsem přesvědčena, že tak to i zůstane po volbách. Přeji Slovensku sestavení vlády, která se přihlásí k euroatlantickému směru zahraniční politiky a dokáže uklidnit polarizovanou společnost,“ napsala na sociální síti X Pekarová Adamová.

Podle místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je výsledek slovenských voleb varováním i poučením. „Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo,“ napsal ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Čekám telefonát od Čaputové, na řešení migrace je třeba sílu. Fico vyslal Slovensku vzkaz

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) zase věří, že i s budoucím slovenským kabinetem bude pokračovat nadstandardní spolupráce obou zemí. Pogratuloval také šéfovi Progresívného Slovenska (PS) Michalu Šimečkovi. PS skončilo s odstupem druhé. „Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování,“ dodal předseda Pirátů.

Jak na výsledky voleb reagoval zástupce vítězné strany Robert Kaliňák? Podívejte se na rozhovor níže:

Tagy: