Babiš jako Kim Čong-un a kurz historie pro Schillerovou. Kdo je fenomén Síkela?

Jozef Síkela poprvé ve Sněmovně

Poprvé ve Sněmovně a hned bouřlivý smích a potlesk. Takové reakce se za své vystoupení dočkal nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Ten se při své řeči během středeční noci nejprve zastal svých kolegů proti urážkám od expremiéra Andreje Babiše a následně poučil exministryni financí Alenu Schillerovou (oba ANO). Uznání sklízí i na sociálních sítích. Jaké šance prorazit nováček v nejvyšší politice, který usedl na post ministra průmyslu, vlastně má?

Na začátek svého vystoupení v rámci jednání o důvěře nové vládě Síkela poznamenal, že je ve Sněmovně poprvé. Nováčkovský stud ho však rázem opustil a takřka okamžitě se pustil do bývalého předsedy vlády Babiše za jeho slova například k ministru zdravotnictví Válkovi, který by si podle expremiéra měl pořídit tlumočníka do češtiny kvůli tomu, jak vystupuje.

„Já jsem zaznamenal projev našeho pana premiéra (Petra Fialy), který se vyjádřil k programovému prohlášení, představil naše priority, trvalo to asi půl hodiny. My jsme mu důstojně zatleskali a pak následoval projev bývalého pana premiéra Babiše, kde urážel moje vládní kolegy, bankovní radu ČNB, za smíchu tamhle z levého křídla (místo, kde sedí poslanci ANO – pozn. red.) a následujícího frenetického potlesku ve stylu projevů Kim Čong-una,“ začal své vystoupení Síkela, který byl před uvedením do funkce politicky neznámý. Jeho poslanečtí kolegové ho za to odměnili prvním a nikoliv posledním potleskem.

Své další výtky totiž směřoval k poslancům ANO, kteří označili dluhopisy za „produkt Aleny Schillerové“. „Chci upozornit, že historie dluhopisů je dlouhá. První náznaky používání dluhopisových cenných papírů se objevují již v době alexandrijské. Tedy 300 let před naším letopočtem,“ řekl napřed za smíchu a potlesku svých kolegů Síkela. Ministr posléze dodal, že coby bankéři mu pod rukama prošly desítky dluhopisů. „Nikdy jsem si netroufl označit ten produkt jako můj,“ doplnil.

Na závěr nešetřil ani samotnou exministryni financí, která tvrdila, že „našla peníze“ ve státním rozpočtu. „Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste tento stát ještě víc, zadlužili jste naše děti, takže prosím pěkně, dodržujme přesně ty technické pojmy,“ pokračoval šéf resortu průmyslu a obchodu opět za potlesku dalších poslanců.

„Největší zabiják“ Síkela, ale i kritika od Schillerové

Za vystoupení ho kritizovala právě exministryně financí. „Vy jste nám tady udělal takový historický exkurz, udělal jste si pár poznámek a zaglosoval jste to. Výborné, na pobavení skvělé. Historický exkurz, pak jste nás poučil, pak jste tady mával programovým prohlášením vlády a nějakými připomínkami ze svazu a z komor,“ reagovala na Síkelu sama Schillerová. Poté mu vyčetla, že programové prohlášení vlády nový kabinet „vystavěl na podvozku koaliční smlouvy“.

Za svou sněmovní premiéru Síkela jinak sklízí převážně aplaus a uznání. Nejen, že mu přímo na plénu tleskali kolegové z vládnoucí koalice, které hned několikrát rozesmál, ale oceňuje ho i veřejnost. „Ten Síkela se mi začíná líbit,“ píše jeden z uživatelů na Twitteru a další ho označují za „největšího zabijáka“ či „nejpříjemnější překvapení“ nové vlády.

I sám Síkela si je kladných reakcí vědom. „Včera to bylo v Poslanecké sněmovně mé poprvé. Byla to fakt zvláštní noc. Děkuji ale za všechny pozitivní reakce na mé vystoupení. Cením si jich,“ poděkoval na sociálních sítích nový ministr průmyslu a obchodu.

Nová hvězda středopravice?

Podle politologa Jana Kubáčka by se nový ministr průmyslu a obchodu mohl velmi kvapem zařadit mezi nejvýraznější rétory současné Poslanecké sněmovny. „Pan Síkela nemá v tomto ohledu příliš konkurenci, protože má za sebou bohatou životní dráhu, ale hlavně umí pracovat s daty, a umí je souvisle a srozumitelně prezentovat, což může být pro středopravicové voliče velmi atraktivní,“ sdělil CNN Prima NEWS Kubáček.

Aktuálně podle něj některé tváře hnutí STAN, které Síkelu do vlády nominovalo, selhávají. A podobně si vede i TOP 09. Tento prostor by u voličů mohl uzmout právě nový šéf resortu průmyslu a obchodu. „Středopravicový volič neustále postrádá popularizátora, který by dokázal ekonomické jevy a složitá data srozumitelně představit,“ řekl redakci politolog s tím, že právě Síkela by se mohl této role zhostit.

„Myslím, že pan ministr Síkela má šanci zabodovat, pokud bude schopen pokračovat stejným způsobem. Tedy složitá data a údaje symbolicky, srozumitelně a jednoduše odprezentovat, případně s nějakou pointou. V tu chvíli má velkou šanci, protože středopravicovým voličům takový typ politika chybí,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Bankéřský náhradník za Michalika

Síkela se stal kandidátem na ministra průmyslu a obchodu poté, co kvůli majetkovým pochybám z nominace vycouval místopředseda STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Síkela v minulosti řídil firemní bankovnictví v České spořitelně a působil v Erste Bank na Ukrajině, kde byl výkonným ředitelem. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, která v tomto období získala hned několik ocenění pro banku roku. I Síkela si v roce 2013 vysloužil cenu pro slovenského bankéře roku. Později byl členem představenstva Erste Group.

Svá studentská léta strávil na Vysoké škole ekonomické v Praze. Během sametové revoluce zde dokonce organizoval studentské stávky.

Tagy: