Opozice nemá sílu jít vládě po krku. Za Babiše byly kauzy horší, myslí si politologové

Andrej Babiš

Politologové k hlasování o důvěře vlády

Jednání, které předcházelo hlasování o důvěře vlády, trvalo dlouhých 23 hodin. Politolog Pavel Šaradín protahování a zdlouhavou kritiku vlády označil za zbytečnou. Podle něj současná opozice novou vládu před koncem jejího období nezničí. „Když vezmu všechny proměnné, nemá opozice dostatečnou sílu jít vládě po krku, aby ji dokázala rozleptat. Pokud by měla skončit, tak vlastními chybami,“ uvedl v pořadu Zprávy Plus.

Za premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda dokázala vydržet až do konce svého volebního období. Šaradín na dotaz, zda to zvládne i vláda s Petrem Fialou (ODS), odvětil, že by to byla skvělá prognóza. „Když bych ale měl vzít všechny proměnné, nemá opozice dostatečnou sílu jít vládě po krku, aby ji dokázala rozleptat. Pokud by měla skončit, tak vlastními chybami. Jsme na začátku, základní konflikty ji teprve čekají,“ uvedl.

Okolo nově zvolené vlády, která ve čtvrtek získala důvěru Sněmovny, však už vznikly kauzy, které by jí mohly uškodit. Jedná se zejména o osmiměsíční stáž v USA poslance Jana Farského (STAN) a nejasnosti kolem financování hnutí STAN. „Je dobré si uvědomit, že vládní strany po volbách vyvolaly určitá očekávání, která se budou snažit naplnit,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Miloš Gregor.

Jak však doplnil, poslanec, který má jet na stáž, a pochybnosti kolem financování jedné politické strany, jsou oproti kauzám minulé vlády drobnosti. „Když to srovnáme s kauzami předešlé vlády: stíhání Andreje Babiše, Čapí hnízdo, aféry ministrů, tak to jsou drobné kauzy v porovnání s tím, co jsme zde měli,“ vysvětlil s tím, že se jedná o „pěnu dní.“

Farský promeškal příležitost

Financování STAN velmi hlasitě kritizuje například šéf SPD Tomio Okamura. „Jedna věc je samotné financování STAN. Pokud budou chtít mít čistý štít, měli by zahájit hloubkový audit. Když dojdou k pochybnostem, tak peníze vrátit. Druhá věc je, co říká Okamura,“ sdělil Šaradín. Šéf SPD totiž uvedl, že STAN nemůže přiznat, o jaké peníze jde a od koho je získali.

„Využívá možnosti útočit na vládu. Ale sám je člověkem, který měl s financováním své strany problém. A to jak u Úsvitu, tak SPD. Kritiku beru, ale raději bych ji slyšel od někoho, kdo má čisté svědomí,“ podotkl Gregor a následně dodal, že mu vyjadřování ke kauze od předsedy hnutí STAN Víta Rakušana přijde nešťastné. „Je těžko uvěřitelné, že by předseda strany nevěděl, jak financování strany probíhá,“ doplnil.

Oba politologové se vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné vyjádřili ke stáží poslance Farského. „Svou odpovědnost neustál. STAN za ním stojí, ale odletem do USA to nekončí. Samotná kauza bude dlouho zmiňovaná i po jeho návratu. Poškodí samotného poslance i hnutí,“ myslí si Šaradín.

Gregor doplnil, že Farský naprosto promeškal jedinečnou příležitost. „Mohl všem připomenout, že práce poslance nespočívá v tom, že je ve Sněmovně a zvedá ruce při hlasování. Může navrhovat a sepisovat zákony, což jde i na dálku. To mohl ukázat,“ uzavřel s tím, že hnutí STAN po volbách usnulo na vavřínech.

Tagy: