Babiš je bezpečnostní riziko. Hlas ale nedám ani jednomu, řekl Kocáb a přišel s doporučením

Minulost obou prezidentských kandidátů nikdy nepřehodnotím. K volbám půjdu, hlas však nedám ani jednomu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil hudebník Michael Kocáb. Vysvětlil, že si osobně nedokáže představit, že by volil normalizačního komunistu. Dodal však, že nikomu svůj postoj nepodsouvá. Kdo je mu přesto sympatičtější?

„Volba má několik rovin. Jednou, která mě osobně blokuje, je komunistická minulost obou kandidátů. To nikdy nepřehodnotím. Je ale třeba vyhodnotit také současnou reálnou politiku. Člověk není slepý a ví, co se kolem něj děje. Evropa stojí na pokraji propasti,“ uvedl Kocáb.

Následně zareagoval na výrok Andreje Babiše (ANO) o nepomoci Polsku v případě hypotetického napadení země. „Tyto výroky člověka doslova děsí. Vyhrkl to, je to jeho názor, byť se pak opravoval. Bylo to však spontánní – že nepomůžeme – a to mě vyděsilo,“ vysvětlil. Dodal, že zpochybnění článku 5, který osobně považuje za svatý grál, kdy si vzájemně se spojenci pomáháme, je jako z jiného světa. „To už by bylo něco katastrofálního, kdybychom se zachovali tímto způsobem,“ upřesnil.

Před druhým kolem prezidentské volby je rozhodnutý nehlasovat, k volbám však půjde. „Nebudu volit tyto dva pány – Andreje Babiše a Petra Pavla. Půjdu k urně, ale hlas nehodím ani jednomu, dám tam tedy prázdnou obálku. Zároveň ale nenabádám, aby mě lidé napodobovali. Dokonce si myslím, že by lidé měli volit Pavla, a to z politických důvodu,“ přednesl své doporučení.

Pokud podle něj lidé zapřou sami sebe a své pocity a hlas hodí Pavlovi – protože představuje zabezpečení budoucího vývoje státu – tak se nad tím nepozastavuje. „Vážím si všech rozhodnutí lidí, mají na to právo,“ zdůraznil. Doplnil, že druhý kandidát, tedy expremiér Babiš, pro něj představuje bezpečnostní riziko.

„Jsou lidé, kteří nedokážou jejich minulost překonat, to jsem já. Neumím si představit sebe, Kocába, jak volí normalizačního komunistu. Největší překážkou pro mě je jejich minulost. Cítím se být spojen se sametovou revolucí,“ dovysvětlil své důvody, proč ani jednomu z kandidátů svůj hlas nevhodí. Dodal však, že je rád, že lidé k volbám chodí. „Je to vrcholný institut, ale není to povinnost,“ prohlásil.

Tagy: