Babiš: Kromě covidu nás trápí i nemoc duše. Věřím, že nová vláda bude hájit české zájmy

Andrej Babiš

Projev Andreje Babiše

Kromě nemoci těla nás trápí také nemoc duše. Ve svém projevu u příležitosti 103. výročí vzniku samostatného Československa to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Nemocí těla měl na mysli stále probíhající pandemii koronaviru, ale postěžoval si také na to, že budoucnost v řadě odvětví se nejeví příliš dobře. Doufá také, že nová vláda, o které jednají koalice Spolu a PirSTAN, bude i nadále zastupovat české zájmy.

„Stejně jako loni, tak i letos je dnešní sváteční den jiný. Stejně jako loni, tak i letos do oslav 28. října zasáhla nemoc. Loni to byla pandemie covidu, letos se k ní přidala ještě nemoc pana prezidenta,“ začal svůj projev Babiš s odkazem na hospitalizaci Miloše Zemana, kterému popřál rychlé uzdravení.

„Všichni cítíme, že sílící pandemie a situace po volbách atmosféru v naší společnosti ještě víc rozjitřily. Vývoj doma i ve světě tomu také nepomáhá. Zvlášť nyní kvůli rostoucím cenám energií, situaci v automobilovém průmyslu a výraznému zvyšování cen ve stavebnictví, službách a dalších odvětvích,“ pokračoval premiér.

Občany nabádal k tomu, aby hodnotili situaci s klidem. „Z novinových titulků se zdá, že se na nás řítí jedna pohroma za druhou. Možná i nás tak trochu zachvátila nemoc. A možná je to nejen nemoc těla, ale i nemoc duše. Proto si myslím, že bychom se měli a zvlášť v tento sváteční den, zastavit a zhodnotit situaci s chladnou hlavou,“ řekl Babiš.

Končící předseda vlády také připomněl, že Česká republika se s nepříjemnostmi dokázala vždy vyrovnat. „V minulém století nás nezlomily dvě okupace a dlouhé roky nesvobody. A v tomto století jsme museli čelit různým přírodním katastrofám či politickým krizím,“ zmínil. I když bývají politické diskuse často vyostřené, v nejtemnějších dobách se podle jeho slov národ vždy dokázal semknout.

„Je pravda, že v následujících letech se budeme muset mnohem více spoléhat sami na sebe, ale jestli jsem o něčem bytostně přesvědčený, tak o tom, že jsme národem neskutečně houževnatým, vynalézavým a srdečným. A proto nemám obavy, že bychom si nedokázali poradit se vším, co přijde,“ doplnil Babiš, o kterém se spekuluje, že bude kandidovat na prezidenta, přestože tuto ambici veřejně několikrát popřel.

Česko má dobrou výchozí pozici

Premiér hovořil také o budoucí vládě, o které aktuálně jedná vítězná koalice Spolu s uskupením Pirátů a STAN. Babiš „doufá, že (nová vláda) bude dál bojovat za české zájmy a zvyšovat životní úroveň občanů“.

„Ponecháme-li na moment stranou každodenní politiku, tak čísla jasně hrají ve prospěch České republiky a její výchozí pozice je dobrá. Ať už ekonomicky, jako jednoho z nejméně zadlužených států Evropské unie, tak i politicky jako země, která v Evropské unii důrazně hájí národní zájmy, nebojí se použít právo veta a je slyšet. Strach proto není na místě,“ pochválil se nepřímo Babiš.

Nechte se očkovat, vyzval znovu

Babiš ve svém projevu zmínil konkrétně i pandemii koronaviru. Už poněkolikáté vyzval lidi k tomu, aby se nechali očkovat. „Vím, že celá ta pandemie je dlouhá, protivná a únavná. Ale očkování je ten jediný nástroj, který proti koronaviru máme,“ apeloval předseda vlády ve svém projevu.

Občané by podle něj měli podstoupit vakcinaci nejen pro ochranu zdraví svých dětí, blízkých či přátel, ale také pro klid celé společnosti. „Ať naše Vánoce mohou být šťastné a veselé,“ zmínil.

Na závěr poděkoval za čtyři roky, kdy mohl vést českou vládu. „Byla to pro mě velká čest. A jako doposud budu nadále usilovat o to, aby Česká republika byla úspěšná i v budoucnu,“ uzavřel Babiš.

Tagy: