Klaus: 28. říjen je v ohrožení. Noví ideologové infikovali děti, hanobí naše vítězství

Václav Klaus

Projev Václava Klause

Exprezident Václav Klaus ve svém proslovu u příležitosti výročí samostatného Československa zmínil obavy nad možnou vládou koalic Spolu a PirSTAN. Podle něj nebude čelit tendencím, které do České republiky proudí ze Západu. „Vítězové voleb nepřesvědčivě mluví o změně, kterou chtějí přinést. Nemluví o oněch nebezpečných trendech a nemají odvahu se jim postavit, ale chtějí se jim podvolit,“ řekl.

Češi si připomínají výročí vzniku samostatné Československé republiky. Kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ale neuskuteční večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání, odloženo bylo i jmenování nových generálů.

S projevem však na Hradě vystoupil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Ten během své řeči poděkoval všem, kteří se na vzniku samostatného Československa podíleli.

„28. říjen jsme si zvolili za státní svátek, protože byl dnem vyhlášení samostatnosti Československa. Naši předci se odvážili uchopit věci do svých rukou. I když minulé století přineslo tragické události, nikdy jsme toho, co muži 28. října udělali, nelitovali. Vyhráno není ani dnes,“ řekl Klaus na začátku.

Česká společnost podle něj čelí útokům takzvaných progresivistů ze Západu, kteří chtějí přepsat historii, a tak i hanobit československé vítězství. „Trnem v jejich oku je existence národních států, rodiny i samotné lidské přirozenosti. Novým ideologům se podařilo ovládnout veřejné mínění celého Západu a podřídit si akademický svět, média i školství a tím infikovat naše děti,“ pokračoval. Bývalý prezident je přesvědčen, že ke svým cílům využívají instituce, jako jsou Evropská unie či OSN.

Zmínil také velkou obavu nad možnou vládou koalice Spolu s Piráty a Starosty. „Vítězové voleb nepřesvědčivě mluví o změně, kterou chtějí přinést. Nemluví o oněch nebezpečných trendech a nemají odvahu se jim postavit, ale chtějí se jim podvolit,“ doplnil.

Klaus: Brusel chce omezovat lidská práva

Záměrem Bruselu podle Klause není zachování svobody a prosperity, ale naopak pod záminkou covidové pandemie omezovat lidská práva. „Ocitli jsme se na další z klíčových křižovatek, začíná jít o všechno. V ohrožení je i to, co symbolizuje 28. říjen. Stále více lidí podléhá mediální manipulaci a problémům nevěnuje pozornost,“ řekl v závěru.

Názorům Klause se ve vysílání CNN Prima NEWS postavil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Při vší úctě k panu prezidentovi, kterého ctím jako výraznou osobnost české politiky, jsem přesvědčen, že Brusel navazuje na hodnoty, které prosazovali zakladatelé československé státnosti. Tedy hodnoty svobody, demokracie, lidských práv a prosperity,“ uvedl. Podle něj členství České republiky v EU naopak zvyšuje šanci, že zmíněné hodnoty u nás budou zachovány.

Slavnostní akci, na které Klaus přednesl svůj projev, uspořádal Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Jde o spolek sdružující účastníky národního odboje za osvobození ve druhé světové válce a jejich pozůstalé.

Svaz vzbuzuje značné kontroverze a je předmětem kritiky mnoha známých osobností či některých samospráv a institucí. Jedním z hlavních důvodů je prokomunistická orientace spolku, a to před pádem totality i po něm.

Podle Klause přesto spolek představuje skupinu lidí, kterým na svobodě i na těch, co ji vybojovali, záleží. „To už je dnes výjimečné,“ pochválil Klaus organizátory akce.

Ocenění od ČSBS obdržel v roce 2018 mimo jiné bývalý poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Ten jako člen pohotovostního útvaru VB zasahoval proti demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989. V květnu 2019 navštívil Doněckou lidovou republiku, což je separatistický stát na území Ukrajiny. Akce působila, jako by šlo o diplomatickou návštěvu.

Tagy: