Babiš lže, králi by asi brnknul, zlobí se Fiala. Jste zbabělec, vmetl mu expremiér

Petr Fiala

Andrej Babiš útočí na Petra Fialu

Mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a jeho předchůdcem ve funkci Andrejem Babišem (ANO) vypukl ostrý konflikt. Rozbuškou se stala Fialova neúčast v nedělní debatě na CNN Prima NEWS. Předseda vlády svou účast zrušit kvůli cestě na pohřeb britské královny Alžběty II. Babiš premiéra nařknul, že se slovnímu souboji záměrně vyhýbá a do Londýna mohl odletět později. Fiala jej kvůli tomu označil za lháře.

„Andrej Babiš mne dnes označil za zbabělce. Prý se s ním bojím jít do debaty. Nálepkovat a urážet protivníky není můj styl. Otravuje to politiku i celou společnost. Andrej Babiš to dobře ví, a proto to dělá. Je to ostatně jedna ze základních charakteristik populismu. Tou další je lež. I s tou umí Andrej Babiš dobře pracovat. A dělá to i dnes,“ napsal premiér na Facebooku.

Andrej Babiš mne dnes označil za zbabělce. Prý se s ním bojím jít do debaty. Nálepkovat a urážet protivníky není můj...

Posted by Petr Fiala on Saturday, September 17, 2022

Fiala regoval na Babišovu kritiku, podle které se mu vyhýbá v televizních debatách. „Vraťme se nejdřív o pár měsíců zpět. Na Primě jsem musel zrušit v březnu jeden náš televizní duel kvůli své nečekané hospitalizaci. A od té chvíle se mi pan premiér Fiala vyhýbá jako čert kříži. Odmítl další pozvání Primy na naše setkání před kamerami a radši si s televizí od září domluvil pravidelný pořad, kde bude sám s moderátorem, bez oponenta. Teď měl jít do předvolební debaty. Prima se na to chystala, tuto neděli to měla být velká show v hlavním vysílacím čase,“ napsal předseda hnutí ANO na Facebooku.

„Jak to dopadlo? Premiér se vymluvil, že nemůže přijít kvůli pohřbu královny Alžběty II., který je v pondělí ráno. Prý by to nestihl. Zvláštní. Mohl letět hned po skončení debaty ještě v neděli v noci, nebo brzy ráno. Já bych to tak udělal. On ne. No, a tak nejdu ani já, ani pan Okamura a celé se to Primě sesypalo,“ doplnil.

Je hrozné, když premiér neřídí svoje ministry, každý týden říká něco jiného, a neštítí se lidem lhát. Ale horší je, že...

Posted by Andrej Babiš on Saturday, September 17, 2022

Fiala však dle svých slov nechce s Babišem do duleu chodit kvůli jeho možné prezidentské kampani. „Už na jaře jsem jasně řekl, že budu s panem Babišem chodit do televizních duelů pod jednou podmínkou, a to že veřejně potvrdí, že nebude kandidovat na prezidenta republiky. Nehodlám totiž být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně, kdy například pod záminkou komunálních voleb objíždí i obce, kde jeho hnutí nemá žádnou kandidátku. Jasné slovo ohledně jeho kandidatury ovšem dodnes chybí,“ vysvětlil.

Nedělní debata na CNN Prima NEWS je prý ale jiný případ. „Účast v nedělní večerní debatě na TV Prima jsem bohužel musel zrušit, neboť odlétám v zastoupení prezidenta na pohřeb královny Alžběty II. Součástí programu je v neděli večer akce v Buckinghamském paláci na pozvání nového krále Karla III. Chápu, že se Andrej Babiš cítí být důležitějším než král. Určitě by na mém místě ignoroval zájmy České republiky a šel by raději diskutovat s Tomiem Okamurou na Primu. A králi by asi poslal SMS nebo by mu rovnou brnknul. Má přeci na každého číslo,“ rýpnul si Fiala do svého předchdce.

Fiala je zbabělec, říká Babiš

Babiš však premiéra kritizoval také za jeho projev, který v neděli odvysílají televize. „Představte si to, že týden před volbami bude mít mimořádný projev. Co v něm řekne? No pochlubí se přeci tím, že zastropoval ceny. Co na tom, že to půl roku odmítal a vysmíval se tomu. Ano, je to absurdní, Česká televize všechno natočí a zřejmě spolu s ostatními mu to pak v hlavním vysílacím čase pár dní před volbami odvysílají. Já už se v téhle zemi nedivím ničemu, ale říct vám, že náš premiér je pro mě zbabělec, jsem prostě musel,“ napsal.

Fiala však vidí jiné důvody svého projevu. „Prý jsem ho mohl udělat až po volbách. Tedy fakticky až za dva týdny, kdy končí druhé kolo senátních voleb? Nebo o týden či dva dříve? Jenže hlavní rozhodnutí ohledně zastropování cen probíhala tento týden, v pondělí na vládě a v pátek v Poslanecké sněmovně. Ale to pan Babiš moc dobře ví. A pamatuje si i to, kdy v době covidu dělal projevy on. A rozhodně to tehdy nebylo v souvislosti s přijímanými legislativními normami. Ale to mu nevadí, protože populistu realita zajímá, jen když se mu to hodí. Tedy málokdy,“ reagoval premiér.

Oba politici v přestřelce pokračovali. „Nevím, jestli to myslel vážně s tím vyjádřením, ale je to celkem směšné. Už je to potřetí,“ komentoval Babiš pro CNN Prima NEWS s tím, že jde o třetí zrušený duel mezi ním a nynějším předsedou vlády. Fiala podle něj „nemá žádné argumenty“.

Jeho slova si Fiala opět nenechal líbit. „Pan Babiš je teď nervózní. Já se mu nedivím, vzhledem k jeho osobní situaci a tomu, jak teď čelí soudu a dalším problémům,“ reagoval pro CNN Prima NEWS premiér a šéf ODS. Babiš podle něj neměl „takovými nesmysly zhoršovat společenskou náladu a zostřovat situaci před volbami“.

Tagy: