Babiš míří za Zemanem do Lán. Sejdou se v neděli, v pondělí ANO oznámí kandidáta na Hrad

Andrej Babiš a Miloš Zeman

Schůzka Babiše se Zemanem

Prezident Miloš Zeman přijme v neděli odpoledne na zámku v Lánech expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Bez dalších podrobností to na Twitteru uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Následující den, v pondělí 31. října, má nejsilnější opoziční hnutí oficiálně oznámit svého kandidáta na prezidenta.

Babiš dosud svou kandidaturu nevyloučil, ale ani nepotvrdil. Vyjádření Babiše k důvodům setkání se Zemanem se zjišťuje.

O nástupci Miloše Zemana rozhodnou voliči v lednu příštího roku, funkce se nový prezident ujme začátkem března. Babiš v průzkumech veřejného mínění figuruje jako možný vážný kandidát na nejvyšší ústavní funkci. Původně se mělo ANO k volbě hlavy státu vyjádřit už tento týden, důvodem odkladu tiskové konference byla Babišova izolace kvůli koronaviru. Přihlášku musejí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

V září Babiš dříve uvedl, že hnutí má čtyři možné uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Některá média hovořila o tom, že dalším zvažovaným kandidátem ANO byl velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický.

Schillerová ve čtvrtek uvedla, že se vedení hnutí ANO k tématu prezidentské volby sejde až krátce před chystaným oznámením. „Budeme o tom jednat až v pondělí,“ řekla novinářům při tiskové konferenci stínové vlády opozičního hnutí.

Vládní koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už dříve oznámila, že vlastního kandidáta nebude navrhovat, aby netříštila hlasy voličů. Za vhodné kandidáty označila senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Tagy: