Babiš: Nová opatření budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí

Andrej Babiš

Plánovaná opatření proti šíření koronaviru by neměla zasáhnout ekonomiku

Nová opatření kvůli COVID-19 budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) ve videu na svém facebookovém profilu. Návrhy chce předtím probrat s Bezpečnostní radou státu, opozicí a tripartitou.

Premiér tato slova prohlásil na svém facebookovém profilu, kde každou neděli tradičně obsáhle promlouvá k lidem.

Mimořádně z Úřadu vlády 🇨🇿

Posted by Andrej Babiš on Sunday, October 11, 2020

Ve videu Babiš také říká, že opatření chce konkrétně zacílit a řešit hlavní problém. „Ten je, že někteří naši spoluobčané bohužel nerespektují opatření a stále to podceňují a neuvědomují si, že tenhle problém dopadne na nemocné lidi a starší generaci,“ označil hlavní problém premiér.

Postěžoval si také na pražské restaurace a bary. „Já bohužel dostávám informace nejenom, že některé skupiny našich spoluobčanů to nerespektují, ale že v Praze bary naoko zavřou ve 20:00 a poté se přesouvají do suterénů, kde (lidé) popíjejí do rána,“ prohlásil Babiš.

Blížící se opatření dle něj snad vezmou v potaz i lidé, kteří jim odporují. „Teď když si odepřou (svůj) způsob života na pár týdnů, tak se potom všichni můžeme vrátit k normálu,“ řekl premiér.

Už si nemůžeme dovolit podpořit ekonomiku 200 miliardami, říká premiér

Ve videu pokračoval s tím, že vláda chce najít rovnováhu mezi ochranou nemocných a starších lidí a ekonomikou. Babiš zopakoval, že jarní omezení fungování země stálo stát 200 miliard korun. „Museli jsme plošně podpořit živnostníky, společnosti s ručením omezeným. My si už nemůžeme dovolit taková opatření,“ konstatoval.

Předseda vlády následně dodal, že ochránit chce i lékaře a sestry. „Musíme ochránit i naše zdravotníky, kteří mají těžší roli než za první vlny. Proto je chceme maximálně podpořit, a to taky děláme,“ doplnil Babiš. Občany znovu vyzval k dodržování přijatých opatření a semknutí se, jak tomu bylo při jarní vlně epidemie koronaviru.

Opatření se nemají podle dřívějších vyjádření vicepremiérů Karla Havlíčka a Aleny Schillerové (oba za ANO) dotknout ekonomiky. Měla by směřovat k dalšímu omezení kontaktů, tedy shromažďování.

Tagy: