Za současnou situaci nese odpovědnost i vláda. Podlehli jsme tlaku veřejnosti, řekl Havlíček

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 11.10.2020

Epidemiologická situace se v České republice nevyvíjí vůbec příznivě. V přepočtu na obyvatele máme třetí nejvyšší nárůst počtu nakažených za týden na celém světě. Vládní představitelé otevřeně hovoří o možnosti vyhlášení lockdownu. O jaká opatření by se mohlo jednat? Co by to znamenalo pro české hospodářství? A přežilo by zopakování jarní karantény? I o tom diskutovali ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Odpovědnost nese také vláda, byli jsme málo důrazní.

„Spoluodpovědnost za tu situaci nese také vláda, byli jsme méně důrazní v průběhu léta. Měli jsme více přesvědčovat lidi k tomu, že mají nosit roušky,“ připustil Havlíček. „Možná jsme příliš podlehli tlakům, které byly, ať už ze strany odborníků, populace, opozice, abychom rychleji uvolňovali,“ pokračoval ministr po dotazu, kdo je za situaci v ČR odpovědný, který musela moderátorka čytřikrát zopakovat, než se ministr k odpovědi odhodlal.

Česko se uzavírá, od pátku platí přísnější opatření. V pondělí se přidají další, ve vzduchu visí lockdown. „Ale čísla letí nahoru v celé Evropě. Covid nevznikl v České republice, je to onemocnění, které se šíří,“ řekl dále v Partii Terezie Tománkové. Zároveň přiznal, že ani on sám v létě nenosil roušku.

Vláda je podle něj pod tlakem těch, kteří vyzývají k tvrdším opatřením, ale i těch, kteří naopak nechtějí přitvrzovat. „Snažíme se v tom rozumně balancovat,“ dodal. „Souhlasím s tím, že nikdo nemůžeme za COVID. Pan premiér 21. srpna ale řekl, že rozhodl správně, když odmítl opatření ministra Vojtěcha. Není možné stále opakovat věci, které nejsou dostatečné,“ opáčil Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL.

Jurečka: opatření dle irského vzoru

Jurečka vládě vyčetl, že stále nejsou dostatečné kapacity testování a trasování. „18. září z nás premiér udělal blbce, že varujeme, že druhá vlna přichází. I více lidí z vlády se mělo ozvat. „My ale kapacity doplňujeme průběžně,“ odmítl Havlíček. Podle něho se testuje a není s tím problém.

Předseda KDU-ČSL už v pátek tvrdě vládu a především jejího předsedu Andreje Babiše kritizoval na Twitteru. „Tak premiér Andrej Babiš to svým debilním rozhodnutím v srpnu podělá a pak se rozhodne hodit zodpovědnost na lidi a ještě nám vyhrožuje lockdownem!“ ulevil si na sociální síti. Prý pro něho samotného už také není lehké sledovat všechna nová opatření. „Moc rád bych měl systém, kde by to bylo jasné pro všechny. Podobný jako mají třeba v Irsku. V tomto nám bohužel ujel vlak,“ dodal Jurečka na Twitteru.

Karel Havlíček se hájil tím, že ještě před začátkem víkendu o opatřeních hovořil se zástupci podnikatelů. On-line jednání se mezi jinými zúčastnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek nebo předseda Asociace cestovního ruchu Vladimír Dolejš. Z vládních politiků s nimi vedle Havlíčka jednala také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Videokonference vyústila ve shodu na nutnosti vzniku programu pomoci pro restaurace a hotely, cestovní ruch a další odvětví.

Tagy: