Babiš opěvuje „novou“ D1, opozice zatím cituje Cimrmana a premiéra má za Potěmkina

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Karel Havlíček (oba ANO) otevřeli týden před volbami po rekonstrukci zmodernizovanou D1.

Otevírá se D1

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Karel Havlíček (oba ANO) v sobotu slavnostně otevřeli zrekonstruovanou dálnici D1, s tříletým zpožděním. Do voleb zbývá necelý týden. Přestože ale oba mluví o „úplně nové“ dálnici, omezení a opravy budou po volbách pokračovat. I proto opozice vládní hnutí kritizuje a Babiše přirovnává k Potěmkinovi.

Když se v Česku řekne D1, téměř každému řidiči vstávají vlasy hrůzou. Dneškem a přesně šest dnů před volbami ale podle premiéra Andreje Babiše (ANO) všechny problémy končí a mezi Prahou a Brnem se řidiči budou moci svézt po zbrusu nové dálnici. Alespoň tak premiér oslavuje dokončení devítileté rekonstrukce D1, která měla původně skončit o tři roky dříve a navíc budou příští rok některá omezení pokračovat. Opozice jen kroutí hlavou a vytahuje hlášky Járy Cimrmana.

„Andrej Babiš týden před volbami na „hotové“ D1 slavnostně stříhá pásku, aby se později přistoupilo k opravě mostu Šmejkalka, rozšiřovaní u Brna a budování odstavných parkovišť. Na Vánoce jsme dostali jablko a na Štěpána jsme ho zase museli vrátit,“ parafrázoval hlášku z Cimrmanovy hry Hospoda na mýtince poslanec ODS a trojka koalice Spolu ve Středních Čechách Martin Kupka.

A opravdu i přesto, že premiér a ministr dopravy Karel Havlíček společně v sobotu slavnostně přestřihli pásku, omezení, další úpravy, rozšíření, opravy či stavby mostů se teprve budou dodělávat. A právě na to opozice často upozorňuje.

Jeho kolega a lídr kandidátky Jan Skopeček zase upozorňuje na to, že plán na rekonstrukci se zrodil už v roce 2013, kdy byl ministrem dopravy jejich kolega Zbyněk Stanjura.

Poznámku si neodpustil ani poslanec lidovců Vít Kaňkovský. „Je to podobné, jako kdyby se skokan do výšky chlubil, že skvěle podskočil laťku! Co Vám říká pane premiére např. most Šmejkalka 25 km před Prahou? Tam budou řidiči létat?“ ptá se premiéra na sociálních sítích poslanec.

Babiš jako Andrej Potěmkin

Za Potěmkina označuje Babiše koalice Pirátů a STAN. Potěmkin byl ruský šlechtic žijící v 18. století známý jako milenec Kateřiny Veliké. Před jejím příjezdem na Krym nechal místo krásně naaranžovat, aby vše vypadalo v naprostém pořádku – namaloval kulisy a vytvořil vesničany.

„Dálnice Andreje Potěmkina je další výkladní skříň vládních švindlů. Slavnostně otevírat dálnici bez opravených mostů je jako si dát na Instagram fotku z dovolené vyfocenou před obrázkovou tapetou doma v obýváku,‟ reagoval Ivan Bartoš na slavnostní otevření D1. „Potěmkinovské lakování vládního chaosu na růžovo se už dávno stalo jedním z hlavních pracovních nástrojů této vlády,‟ dodal Bartoš.

„Vedle těchto potěmkinovských eskapád je demonstrace vládních úspěchů na nehotové dálnici vlastně jen trochu trapná historka k hořkému pousmání,‟ uzavřel šéf Pirátů.

Střet kolem D1 je jen jeden z mnoha, které současná opozice s premiérem má. Pokud vás zajímají další témata a názory čtyř hlavních lídrů na premiéra Česka – Andreje Babiše, Ivana Bartoše, Petra Fialy a Tomia Okamury – nenechte si ujít velkou debatu Česko hledá premiéra v neděli od 20 hodin na CNN Prima NEWS.

Tagy: