Babiš ostře k vládě: Je jasné, že si koryta udrží. Premiér by měl odvolat Síkelu a Rakušana

Andrej Babiš

Hlasování o nedůvěře vládě

Poslaneckou sněmovnu čeká hlasování o nedůvěře vládě, které svolala opozice. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je hlavním důvodem neřešení energetické krize i neadekvátní přístup ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Navrhují proto, aby on i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) odstoupili,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Opozice ale počítá, že Fialův kabinet díky své většině v dolní komoře nepadne.

„Je jasné, že vláda má 108 poslanců, koryta si udrží. Ale pokud chce premiér udělat něco pro naši zemi, měl by odvolat ministra Síkelu, jehož nápady jsou nesmysly, jsou neakceptovatelné,“ přednesl na tiskové konferenci bývalý premiér Babiš.

Právě proto opozice svolala hlasování o nedůvěře. Žádost o svolání schůze podepsalo 74 poslanců, z toho 56 zákonodárců ANO a 18 SPD. „Měl by také skončit ministr Rakušan. Ve středu večer ještě tvrdil, že Mlejnek je v pořádku,“ pustil se do předsedy Starostů Babiš.

To, že vyslovení nedůvěry kabinetu nebude úspěšné, připustila i šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Je pravděpodobné, že toto hlasování prohrajeme. Každý poslanec ale musí vstát a říct: ‚Jsem pro, nebo proti.‘ A věřte, že naši občané to bedlivě sledují,“ dodala.

Představitelé hnutí ANO dříve slibovali, že v době českého předsednictví Evropské unii se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Babiš k tomu ale již dříve řekl, že skandál kolem Mlejnkových kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražském korupčním případu Dozimetr nemá obdoby.

Předseda vlády Fiala opakovaně prohlásil, že k Rakušanovu odvolání nevidí důvod. Je si jistý, že vláda v hlasování uspěje. Babiš se podle premiéra snaží odvést pozornost od svých vlastních afér. Obžalovaného Babiše čeká v září soud v dotačním případu Čapí hnízdo.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka (ODS) v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, díky čemuž získala potřebných 101 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení.

Tagy:
Andrej Babiš Alena Schillerová Vít Rakušan ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR