Hlasování o nedůvěře vládě? Pouhá mediální show opozice, řešme energie, říká Lochman

Starosta Ondřej Lochman (STAN)

Rozhovor se starostou Ondřejem Lochmanem

Ve čtvrtek bude koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS) čelit prvnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Podle starosty a poslance Ondřeje Lochmana (STAN) se však jedná o jedno velké divadlo a mediální show opozice. Členové hnutí ANO a SPD dle něj nemají šanci uspět a dobře to vědí. Naopak vybízí, aby se politici intenzivně věnovali řešení energetických opatření.

Na schůzi v Poslanecké sněmovně měli poslanci jednat i o šéfovi rozvědky Petru Mlejnkovi – ten však ve středu na svou funkci rezignoval. Přesto se Lochmanovi neulevilo. „Celou schůzi, kterou vyvolalo hnutí ANO, považuji za jedno velké divadlo. Kdo umí počítat, tak ví, že 108 koaličních hlasů je více, než kolik má opozice. Na nedůvěru vládě potřebují 101 hlasů. Oni to ví, ale přesto budeme sedět ve Sněmovně a poslouchat vše možné,“ podotkl.

Je toho názoru, že na místo hodin, které politici stráví ve Sněmovně dohadováním, se mohli věnovat řešení energetické krize. „To je číslo jedna. Chápu, že někoho může trápit věc pana Mlejnka nebo rozvědky, pro mě jako poslance je však zásadní řešit energie. Je to věc, kterou musíme řešit denně a přinést velmi rychle řešení než sedět v sále Sněmovny a dohadovat se, když víme, že hlasování nebude odsouhlaseno,“ pokračoval Lochman.

Zdůraznil, že se jedná o ztrátu času. „Je to čistě mediální show kolegů z opozice,“ doplnil. Jednání ve Sněmovně může skončit ve čtvrtek, ale také v pátek. „Dost práce ale můžete strávit v předsálí, kde můžete s kolegy hledat řešení energií. Doufám, že se dostaví většina ministrů, aby nám řekli, co dalšího se chystá a kdy se to konečně schválí,“ doplnil.

Vyjádřil se také k rezignaci Mlejnka. „Vnímám to tak, že na něj byl vyvíjet takový tlak a bylo to tak komplikované, že se rozhodl odejít. Vláda se za něj postavila, přesto nakonec rezignoval. Z pohledu poslance mi není příjemné, že se šéf rozvědky takto veřejné rozebírá. Není to správné. Doufám, že u jeho nástupce nedojde k dalším chybám a vydrží v pozici déle. Jako občan navíc doufám, že o něm moc neuslyšíme,“ uzavřel.

Tagy: