Babiš od Maďarů převzal 40 tisíc vakcín. Pomáhají nám, protože EU selhala, řekl

Premiér Andrej Babiš (ANO) ocenil maďarskou pomoc v podobě 40 tisíc vakcín od výrobce Pfizer/BioNTech. Podle něj Maďarsko pomohlo České republice ve chvíli, kdy selhal postup Evropské unie při přerozdělování očkovacích látek. „Nebylo to od Bruselu hezké,“ postěžoval si novinářům na tiskové konferenci.

Předseda vlády připomněl, že Maďarsko dříve Česku darovalo 160 plicních ventilátorů a přenechalo dodávku 200 nemocničních lůžek. „Když jsem bojoval s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem v rámci Evropy, aby se vakcíny rozdělovaly podle počtu obyvatel, tak ta deklarovaná solidarita bohužel nedopadla. Nebylo to hezké. Já jsem se potom obrátil na moje přátele a maďarský premiér Viktor Orbán byl první, který mi slíbil tuto dodávku 40 tisíc vakcín,“ řekl premiér.

Babiš také potvrdil, že převzaté vakcíny zůstanou v Národním očkovacím centru v hale O2 universum, kde se dle jeho slov denně očkuje okolo šesti tisíc lidí. Za měsíc to má být prý ještě více. Dodal také, že původně byl preparát od Pfizer/BioNTech nabídnut Maďarskem jako dar, Česko mu ale laskavost chce později vrátit, až bude mít dostatek vakcín.

Maďarský ministr Péter Szijjártó řekl, že Česká republika je přátelskou zemí, která je s Maďarskem ekonomicky provázaná. Zopakoval, že vakcína je cestou ke svobodnému cestování a že se bude těšit, až mezi oběma zeměmi začnou proudit turisté. Občané obou zemí se mohou navštěvovat bez omezení, pokud jsou alespoň 22 dní po podání první dávky vakcíny. Musí to ale být schopni doložit národním certifikátem.

„Pokud jste očkovaní, budete vítáni,“ pozval ministr českou veřejnost do Maďarska. I on nicméně zmínil, že mechanismus přerozdělování vakcín na úrovni Evropské unie nebyl ideální – podle něj na to doplatily především menší země. Půjčkou vakcín tak prý politici vyrovnali nespravedlivý postup unijního vedení.

Server iROZHLAS.cz již dříve připomněl, že Česko vakcíny nedostalo darem. Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je země pouze zapůjčily.

„V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ uvedla. Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila.

Tagy: