Babiš: Prezident mě pověří sestavením vlády, řekl mi to v neděli. Šéfa Sněmovny nechceme

Andrej Babiš

Babiš: Prezident mě pověří sestavením vlády, řekl mi to v neděli

Prezident mi v neděli potvrdil, že mě jako předsedu nejsilnější strany osloví s pověřením k sestavení vlády. O post předsedy Poslanecké sněmovny nebude ANO nakonec usilovat, uvedl v úterý premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň ale počítá s tím, že hnutí ANO může být v opozici.

„Když jsem o tom v neděli mluvil s panem prezidentem, řekl, že když nastane ta chvíle, osloví mě. Opakovaně říkal, že mě pověří sestavením vlády. A je na mně, jestli pověření přijmu, nebo ne,“ řekl Babiš v úterý novinářům.

Prozradil také detaily nedělní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra spolu hovořili 30 minut, pak byl totiž naplánován převoz prezidenta do nemocnice k plánované hospitalizaci. „Přišel jsem na 11. hodinu, v 11:30 přišel pan Zavoral a ve 12 byl plánovaný převoz pana prezidenta do nemocnice. Bylo to plánováno dopředu,“ sdělil Babiš.

Zda bude vládu opravdu sestavovat, zatím ale dosavadní premiér neřekl. „Zeptejte se mě, až mě pověří,“ odpověděl na doplňující otázku. Trvá však na tom, že volby vyhrálo hnutí ANO, které získalo 72 křesel, tedy o jedno více než koalice Spolu. Na dotaz, zda stojí o to, aby ho prezident pověřil sestavením vlády, uvedl, že ano. „Určitě. Vyhráli jsme volby na počet mandátů,“ zdůraznil.

Zároveň ale připustil, že by ANO mohlo být i v opozici. „Ale to jsme řekli, že jdeme do opozice,“ odpověděl na otázku, zda uvažuje o tom, že by jeho hnutí bylo v opozici.

Šéfa Sněmovny nechceme

Babiš také prohlásil, že když ANO nebude ve vládě, neplatí, že by chtělo post předsedy Sněmovny. „Protože pětikoalice se jasně vyslovila o tom, že tento mandát nám nedají. Pětikoalice si rozděluje posty ve Sněmovně a ve vládě, na ně se čeká. Na nás ne,“ uvedl.

Poslanci ANO přitom v úterý na tiskové konferenci po jednání klubu tvrdili, že právě funkci šéfa Sněmovny by chtělo hnutí obsadit.

Oslovil jsem Fialu, nabídku odmítl

Premiér také uvedl, že po volbách oslovil šéfa ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Ten ji však nepřijal, protože podepsal memorandum s koalicí Pirátů a Starostů. Dohromady budou mít ve Sněmovně 108 mandátů.

Pokud by byl Babiš v opozici jako řadový poslanec, chce být členem zdravotního výboru. „Pokud se stane ministrem zdravotnictví Válek, bude to peklo,“ komentoval. Právě poslanec TOP 09 a lékař Vlastimil Válek je jedním z horkých kandidátů na šéfa resortu zdravotnictví.

Tagy: