Babiš: Prohra u soudu by byla motivací zůstat v politice. Pravda a láska musí zvítězit

Babiš si stojí za tím, že v kauze Čapí hnízdo není vinen.

360° Soukromí politiků (712)

Je zajímavé, že se soud bude kauzou Čapí hnízdo zabývat před volbami, uvedl v pořadu 360° předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Dodal, že ale věří ve „spravedlnost české justice“ a že pravda a láska by měla zvítězit. Případný neúspěch by ho o to více motivoval zůstat v politice.

„Věřím, že máme nezávislou justici,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý premiér. Reagoval tak na otázku ohledně jeho obžaloby v kauze Čapí hnízdo týkající se dotace na stavbu areálu. Kauzu ale podle něj doprovází řada zvláštností.

Pražský městský soud ji totiž začne projednávat 12. září. „Je zajímavé, že soud vždycky vyjde na dobu před volbami, i v roce 2017 tomu tak bylo. Ani to moc nechci komentovat, samozřejmě je vše nesmysl, je to 15 let stará věc,“ zdůraznil.

Bude to show

Jeho firma prý měla na dotaci nárok. Kdyby prý nebyl v politice, nikdo by prý o Čapím hnízdu nikdy neslyšel. „Oni za každou cenu něco hledali, nejdřív tu bylo obviněno 13 lidí, pak jsem byl organizátor, teď jsem pomocník, zkrátka je to celé nesmysl. Ale ano, pro média to bude velká show,“ pokračoval.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Stanout před soudem ale mají jen Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Státní zástupce je viní z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

I když Babiš trvá na tom, že je nevinný a prohru si nepřipouští, po případném neúspěchu by z politiky odejít nechtěl. „Nespravedlivost a lži mě spíš motivují, abych v politice pokračoval. Pravda a láska by měla zvítězit, a to zatím nevidím,“ parafrázoval část slavného výroku Václava Havla.

Má dětské fanoušky

Přestože čelí obvinění, objíždí dodávkou řadu českých měst, aby „si popovídal s občany”. Podle některých expertů se jedná o předvolební prezidentskou kampaň, to však bývalý premiér popírá. Zda se do boje o Hrad zapojí, chce oznámit na poslední chvíli.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dále prohlásil, že mezi jeho příznivce na setkáních nepatří jen důchodci. „Je překvapivé, že tam chodí i děti ze základek. Pozorujeme, co zatím je, ale nepřišli jsme na to,“ sdělil.

Jako příklad uvedl zkušenost z litoměřických hasičských slavností. „Přišla za mnou jedna maminka, že její dcera nechce domů, dokud se se mnou nevyfotí. Té holčičce byly čtyři roky, je to zvláštní,“ připustil Babiš.

Mladým se prý líbí jeho kšiltovky s nápisem „Sorry jako“ i samolepky. „Důchodci chodí samozřejmě také, ale i všechny generace. Říkají mi, že mají strach hlavně z toho, že stávající vláda je absolutně neakční a nedělá nic pro lidi,“ pustil se do Fialovy vlády.

Tagy: