Opatření proti covidu se znovu zpřísní. Babiš nevyloučil nouzový stav a omezení akcí

Andrej Babiš

Mimořádné vyjádření Andreje Babiše

Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření pandemie koronaviru. Rádiu Impuls to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Naposledy je přitom kabinet upravil v pondělí, kdy mimo jiné rozhodoval o podpoře podniků, kterým hrozí ekonomický propad. Následně Babiš vystoupil před médii, odmítl ale specifikovat, jaká opatření mohou nastat. Ve hře je podle všeho například nouzový stav a omezení akcí.

Na tiskové konferenci Babiš nechtěl konkretizovat, jaká opatření by jeho kabinet měl v pátek projednat. „Chtěl bych vyzvat všechny seniory nad 60 let, aby omezili své sociální kontakty a co nejdříve se očkovali posilovací dávkou. Je to skupina, která je nejvíc ohrožená,“ řekl.

Dále apeloval na důležitost očkování. „My se z pandemie nevytestujeme, ale můžeme se proočkovat,“ zmínil Babiš. Kromě toho si postěžoval na šíření dezinformací proti vakcinaci. „V mediálním prostoru je strašně moc dezinformací a já apeluji na lidi, aby nevěřili fake news,“ zdůraznil.

Ve hře je zřejmě i opětovné vyhlášení nouzového stavu, Babiš to na přímý dotaz nevyvrátil. „Samozřejmě že je to taky možnost,“ řekl pouze.

Kromě toho se opřel do budoucí vlády designovaného premiéra Petra Fialy, jejíž představitelé vystoupili během středy v Poslanecké sněmovně a představili svůj plán na zkrocení pandemie. Mimo jiné uvedli, že chtějí přijít s uznáváním protilátek a také PCR testů. „Oni chtějí znovu systém O-T-N, my ho zrušili. Díky tomu vznikl obrovský zájem o očkování,“ reagoval Babiš.

„Je to v přímém rozporu s tím, co jejich experti propagují. V rozporu s tím, co dělá Rakousko a Německo,“ dodal Babiš s tím, že názory budoucí vlády nebere vážně.

Vyřeší se povinné očkování?

Na přetřes by v pátek mohla dojít například otázka povinného očkování alespoň vybraných skupin zaměstnanců. Má se jednat zejména o zdravotníky, pracovníky sociálních služeb, policisty či vojáky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí uvedl, že chce mít o tomto tématu jasno do konce týdne.

Vláda podle Babiše navyšuje počet očkovacích míst, je připraven lůžkový dispečink. Po dodávce z Německa je podle premiéra i dost monoklonálních látek pro pomoc pacientům v nemocnicích.

Tagy: