Babiš se Pirátů vážně bojí. Bartoš udělal chybu, v Ústí prohraje, předpovídá Honzejk

Andrej Babiš a Ivan Bartoš

Rozhovor s Petrem Honzejkem a Petrem Holcem

Ivan Bartoš udělal fatální chybu, do Ústeckého kraje si jde pro jednoznačnou porážku. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Podle něj se premiér Andrej Babiš (ANO) Pirátů opravdu bojí, proto se do nich strefuje od doby, kdy jim začaly stoupat volební preference. „Chodí po Strakově akademii a říká, že až přijdou Piráti, tak je zavřou. Skutečně to myslí vážně,“ uvedl novinář.

„Babiš proti Bartošovi, od toho si můžeme slibovat velice zajímavý souboj. Myslím, že šéf Pirátů udělal fatální chybu, protože když se podíváme na výsledky voleb z roku 2017 v Ústeckém kraji, vidíme, že ANO mělo kolem 40 procent a Piráti kolem 8 procent. Takže Ivan Bartoš si tam jde pro jednoznačnou porážku,“ myslí si Petr Honzejk.

Ivan Bartoš už dříve oznámil, že bude lídrem koalice Pirátů a STAN v Ústeckém kraji. Nakonec se k němu přidal i premiér Andrej Babiš, který ho tak vyzval na přímý souboj. Podle Honzejka je ale celý Ústecký kraj v současné době naladěn doleva.

„A kdo obsluhuje levicové voliče především? Andrej Babiš. Takže Ivan Bartoš tam opravdu nemůže vyhrát,“ zdůraznil a připomněl sociodemografii a volební historii Ústeckého kraje, kde do roku 2017 vítězila levice. „Vítězila tam sociální demokracie, měla tam velký vliv KSČM a koneckonců Ústecký kraj byl dlouhou dobu jediný, kde byl komunistický hejtman, pan Bubeníček,“ připomněl komentátor.

Podle něj bude mít případné vítězství Babiše v kraji několik důsledků. „Tím hlavním je, že to dá dobrý triumf do ruky prezidentu Miloši Zemanovi, který po volbách bude dělat vše pro to, aby udržel Andreje Babiše u moci. A to i za předpokladu, že nebude mít 101 hlasů pro vyjádření důvěry své vládě v Poslanecké sněmovně. Bude říkat: ‚Vidíte, v přímém souboji Andrej Babiš zvítězil, je to tedy kompetentnější premiér,‘“ zdůraznil ve vysílání novinář s tím, že prezident tak nejmenuje Ivana Bartoše ani v případě, že by Piráti a Starostové byli druzí.

Holec: Bartoš svého rozhodnutí lituje

S jeho názorem ve vysílání souhlasil i komentátor a spolupracovník portálu Info.cz Petr Holec. „Babiš to udělal velmi chytře, když se přesunul do Ústecka, protože pochopil, že souboj premiéra a presumptivního premiéra, na kterého si Ivan Bartoš začal hrát, když měli vysoké preference na jaře, bude mediálně nejatraktivnější. I kdyby většina médií chtěla Andreje Babiše ignorovat, nemůže. V tom mu to hraje do karet,“ uvedl novinář.

Podle něj Bartoš lituje toho, že se do kraje přesunul. „Byla to chyba. Souboj i výsledek bude mít symbolickou váhu,“ podotkl.

Honzejk: Babiš má z Pirátů opravdu strach

Od té doby, co Piráti na jaře obsadili první příčku několika předvolebních průzkumů, se do nich premiér Babiš začal strefovat. Podle Honzejka jsou pro něj Piráti nejsnadnější terč a zprvu pro něj byli nejvýraznějším soupeřem. V současné době míchá kartami i koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která například v srpnovém předvolebním průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS skončila druhá.

„Na jaře to vypadalo, že koalice Pirátů a STAN míří do nadoblačných výšin nad 30 procent a ANO se blížilo ke 20 procentům, teď se to otočilo. Důvod, proč se do nich začal strefovat, byl v tom, že se bál. Je veřejným tajemstvím, že se Andrej Babiš Pirátů opravdu bojí v takovém tom fyzickém slova smyslu. To je opravdu strach. Chodí po Strakově akademii a říká, že až přijdou Piráti, tak je zavřou. Skutečně to myslí vážně,“ upozornil novinář.

Podle něj Babiš u svých voličů vytvořil představu, že Piráti jsou skutečně fatální hrozbou. „Tím fixoval své voličské jádro, které se kolem něj semklo. Takže to má jak ofenzivní smysl, tak i defenzivní,“ vysvětlil.

Holec: ANO chce vládnout s ODS

Holec však podotkl, že Piráti jsou nejsnadnější terč i vlastní vinou. „To, co z nich poslední rok uniká, nejen z pirátského fóra, má reálný základ. Pak se do nich strefujete strašně snadno, když jednou řeknou, že lidem budou zdaňovat metry čtvereční nad 30 m², to nejsou hoaxy. Má to reálný základ, pak se od toho distancují. Stalo se jim to nejhorší, co se před volbami může stát – utíkají sami před sebou,“ upozornil komentátor Info.cz.

To, že se Babiš strefuje do Pirátů a koalici Spolu nechává stranou, má podle novinářů důvod i v tom, že po volbách chce hnutí ANO sestavit vládu s ODS. „Přidat se k nim mohou lidovci. Více než SPD by jim vadila Přísaha,“ myslí si Holec.

Tagy: