Politologové: Babiš si nechává koalici Spolu do finále. Piráty a STAN už si zpacifikoval

Zatímco doteď Andrej Babiš (ANO) se svým týmem soustředil většinu energie do ostřelování koalice Pirátů a STAN, útok na koalici Spolu (ODS, lidovci, TOP 09) podle politologů teprve přijde. Podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu už si koalici Pirátů a STAN zpacifikoval a Spolu je pro něj nyní největším vyzyvatelem, a to i proto, že usilují o rozdílné voliče. Podle politologa Jana Kubáčka už Babiš „nakoupil“ voliče, které mohl právě u Pirátů a na konfrontační kampaň ze strany koalice Spolu odpoví až v samotném finále, tedy v posledních čtrnácti dnech před volbami.

„Piráti naskočili Babišovi na vějičku a jdou neustále dolů. Začali naskakovat na obvinění, která vznášel, a tím se koalice Spolu dostala do hry. Myslím, že je teď jeho největším vyzyvatelem,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS aktuální politickou situaci Ladislav Mrklas.

Zatímco na jaře koalice Pirátů a STAN vedla většinu průzkumů a byla největším favoritem na vítězství ve volbách, nyní se situace otočila. Hnutí ANO podle posledního průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS opět vede a druhá je právě koalice Spolu.

Byly to právě poslední měsíce, kdy koalice vedená Ivanem Bartošem musela odrážet řadu útoků ze strany premiéra Babiše. I její členové přiznávají, že se tím nechali na nějaký čas zbytečně moc zaměstnat.

Mrklas: Babiš už si Piráty a STAN zpacifikoval

„Babiš si Piráty a STAN už zpacifikoval. Spolu se nyní opravdu stává hlavním vyzyvatelem Babiše, protože Piráti a STAN tento prostor vyklidili a ODS, lidovci a TOP 09 ho podle mě dobře obsazují,“ doplnil Mrklas s tím, že bude záležet na závěru kampaně.

„Za určitých okolností by trojkoalice mohla volby vyhrát,“ uvedl Mrklas. Doplnil, že důvodem je to, že voliči Spolu slyší na ostré vymezování se proti Babišovi a hnutí ANO, zatímco část váhajících voličů se rozhodovala třeba mezi Piráty nebo ANO.

S tím, že pro Babiše bylo v první fázi snazší cílit na nerozhodnuté voliče váhající pro podporu koalice STAN a Pirátů, souhlasí i politolog Jan Kubáček.

Kubáček: Spolu kampaň rozjela moc brzy

„Babiš si uvědomuje, že má mnohem větší šanci přilákat voliče od Pirátů a STAN a váhavých voličů, než by jich přilákal od koalice Spolu. Zatím nakupuje tam, kde má větší šanci úspěchu. Myslím, že koalici Spolu si nechá Babiš na úplné finále,“ komentoval politické dění Kubáček.

Pozastavil se i nad rozjezdem finální části kampaně Spolu. Ta ve středu představila nové vizuály s cílem ukázat na hrozbu, kterou pro Česko představuje Andrej Babiš, komunista Vojtěch Filip nebo hnutí SPD Tomia Okamury. Podle Kubáčka osobní kampaň ale rozjela koalice moc brzy.

„Jejich kampaň proti Andreji Babišovi mi zatím přijde spíš jako přesvědčování přesvědčených. Pro spor s Andrejem Babišem o nerozhodnuté voliče chybí munice a střelivo. Andrej Babiš na jejich kampaň zatím neodpovídá. Za mě obrovsky podcenili vizualizaci. Místo tří hlav odsouzených, měla po celém Česku viset témata, která trápí lidi, klidně vyhraněnou formou prezentované. A měli začít problémy voličů a až poté přijít s tím, kdo jsou viníci,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Lidé si podle něj kampaň brzy okoukají a koalice už nebude mít v důležité koncovce v posledních čtrnácti dnech čím zaujmout.

Tagy: