Nerozumíte psanému textu, obul se Babiš opět do Fialy. Sněmovně předčítal svůj e-mail

Premiér Petr Fiala a Andrej Babiš ve Sněmovně

Andrej Babiš žádal materiály o Janu Lipavském

Bývalý premiér Andrej Babiš znovu tvrdě zkritizoval šéfa ODS a předsedu vlády Petra Fialu. Podle Babiše premiér lže a vytváří dezinformace, protože není schopen porozumět psanému textu. Předseda hnutí ANO to zmínil ve chvíli, kdy vysvětloval svůj uniklý e-mail, v němž ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) počastoval vulgárním označením. Do Fialy se Babiš pustil už v úterý, kdy ho označil za psychicky nemocného.

Babiš ve středu ve svém dlouhém projevu v Poslanecké sněmovně zaútočil na vládní koalici. Jmenovitě se ale velmi podrobně věnoval premiérovi Petru Fialovi, který v úterý vystoupil s projevem, v němž Babiše nešetřil. „Pan premiér –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a včera jsme viděli, že asi trhnul rekord ve vyslovení jména Andrej Babiš, 37krát se mu to povedlo, a ty desítky lží, tak to byl taky jako velký rekord –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a pan premiér z toho udělal sprostou lež,“ řekl Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Putin jde po Rusech bojujících za Ukrajinu: Zveřejněte jména, budeme je trestat, vyzval FSB

Následně Babiš vysvětloval svůj uniklý e-mail, který špatně odeslal. „Není to pravda, pane premiére, není to pravda. Já vám to tady přečtu. Honzo, udělejte mi teze, podklady na toho... pět teček. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na děti, jak byl v Dauhá se vyfotit, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba, udělejte teze,“ řekl Babiš poslancům.

Následně se pustil do Fialy a začal o něm tvrdit, že lže. „Takže pane premiére, vy lžete. Nikdy jsem neříkal ‚Zjistěte mi.', až když přišla ta rešerše, tak –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tady to mám –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jsem se zeptal, tady je to napsané, je to jasný důkaz: ‚Má děti? Jazyky? Protože to nevím, tak jsem se zeptal',“ řekl předseda opozičního hnutí.

Expremiér Babiš poté uvedl, že Fiala nerozumí psanému textu a veřejnosti předkládá nepravdivé zprávy. „Já jsem předpokládal, že jedním z kritérií pro vysokoškolského profesora je porozumět psanému textu a být schopen kritického myšlení. Takže jediné vysvětlení je, že pan Fiala záměrně vytváří dezinformace a manipuluje veřejností a sprostě lže,“ řekl Babiš.

Obvinil také vládní koalici, že zneužila jeho syna během volební kampaně do Poslanecké sněmovny. „Zvlášť jistý starosta z ODS, jehož veřejné vyjadřování smrdí víc než otevřený kanál a kterého pan premiér veřejně podporuje. Známe to video. A když bylo po volbách, tak mého syna odkopli. Hnus! Hnus,“ dodal Babiš.

Rétorika ANO popírá západní orientaci naší země, kontruje Fiala

Předseda vlády Petr Fiala na kritiku reagoval postem na sociální síti X. Podle něj se Babiš spolu s hnutím ANO snaží koncentrovat nové voliče radikální rétorikou, která popírá západní orientaci země a oslabuje demokratickou politickou kulturu. „Žádný opravdu demokratický politik to nemůže ani akceptovat, ale ani sám používat,“ uvedl Fiala.

Tagy: