Okamura: Jsme hegemonem na vlastenecké scéně a jedinou euroskeptickou stranou

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 10.10.2021

SPD je jedinou vlasteneckou a euroskeptickou stranou v Poslanecké sněmovně. V povolební Partii to prohlásil předseda hnutí Tomio Okamura. Uvedl doslova, že je SPD hegemonem na vlastenecké scéně poté, co pohořely Trikolora, Volný blok nebo Přísaha. A právě jejich voliče bude chtít Okamura přesvědčit.

„Stávající voliči byli spokojeni s naší prací. Ukázalo se, že SPD je jedinou euroskeptickou stranou v Parlamentu. Jsme hegemonem na vlastenecké scéně. Opět jsme s naším programem sami. Chceme posbírat voliče od stran, které ve Sněmovně nejsou,“ řekl Okamura v nedělní povolební Partii Terezie Tománkové. SPD přišlo ve Sněmovně o dvě poslanecká křesla.

Okamura je ale spokojen s tím, že SPD získalo přibližně půl milionu hlasů, tedy podobně jako před čtyřmi lety. Moderátorka jej však opravila, že strana získala přibližně o 30 tisíc hlasů méně než při minulých volbách.

„Je jasné, že dvě koalice deklarovaly spolupráci. Neznámých je mnohem více, než to vypadá pro insidery. Nevím, jak se k situaci postaví pan prezident. Pokud by i druhý pokus dostal Andrej Babiš, může se vše značně protahovat a může vznikat tenze,“ okomentoval šéf SPD aktuální situaci.

„Druhou neznámou je pětikoalice. V ODS ví, že nesmí po osmi letech v opozici udělat chybu, jinak půjdou zase dolů. Příští týden bychom měli dát dohromady Sněmovnu. Budeme podporovat poměrné zastoupení, budeme muset vedle sebe čtyři roky fungovat,“ dodal.

Tagy: