Výpadek systému byl pět minut a všichni se můžete zbláznit, odvrací Babiš kritiku

Andrej Babiš

Tisková konference Andreje Babiše

Centrální registrační systém pro očkování funguje, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Podle něj měl pouze na pět minut výpadek. Registrace byla v systému možná od pátečních 8:00 pro lidi od 80 let. Po zhruba hodině fungování však ministerstvo zdravotnictví informovalo, že kapacity pro očkování jsou vyčerpány.

„Systém nevypadl. Systém byl zatížen na pět minut, tak chápu, že novináři hned sdělujou tyto informace. Ale zkrátka to funguje,“ řekl na tiskové konferenci po návštěvě Nemocnice Na Františku Babiš. Krátce před ní Babiš pro MF Dnes sdělil, že se lidé „z pětiminutového výpadku nebo přetížení systému mohou zbláznit“.

Velké problémy měli také lidé na lince 1221. I přes ně se totiž dalo zaregistrovat, tudíž byli pod těžkým náporem volajících. Velkou zátěž měli také mobilní operátoři, kteří měli registrujícím se seniorům zasílat SMS zprávy s ověřením.

Zda nešlo operátory posílit, aby situaci lépe zvládali, premiér na dotaz CNN Prima NEWS odpověděl: „Pokud jsou ti operátoři přetíženi jako na Silvestra, tak se jich musíte zeptat. My nejsme operátoři,“ řekl Babiš a dodal, že on pouze zajišťoval systém, který podle něho funguje. Operátoři přitom v pátek ráno uvedli, že o nutnosti zasílat SMS zprávy jim vláda sdělila až hodinu po spuštění systému.

Babiš: Problémy s rodným číslem? Další dezinformace

Premiér také tvrdí, že trable nebyly ani u zadávání rodných čísel seniorů do rezervačního systému. Lidé narození před rokem 1954 totiž mají jiným způsobem generované rodné číslo, tudíž mohly nastat problémy v okamžiku, kdy jej senioři uváděli do systému. „Ani s tím rodným číslem není problém. To je další dezinformace,“ dodal Babiš.

Problémy s rodným číslem naopak připustil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ten na poledním tiskovém brífinku řekl, že skutečně k chybě došlo, ale podle jeho slov se týkala malého počtu lidí a byla vyřešena do „20 minut“.

Sám Babiš si podle svých slov hlavně hlídá počet naočkovaných a dodávky vakcín. Je ale prý rád, že je o rezervační systém zájem. „V tuto chvíli jsme rádi, že zájem je velký. Večer si to vyhodnotíme,“ dodal premiér. Podle svých slov také odsunul vlastní vakcinaci, konkrétně druhou dávky očkovací látky, o týden, aby měli zdravotníci více času na očkování seniorů.

Termín očkování znají pouze 3 tisíce lidí

Registrace byla v systému možná od pátečních 8:00 pro lidi od 80 let. Po zhruba hodině fungování však ministerstvo zdravotnictví informovalo, že kapacity pro očkování jsou vyčerpány.

Dle dat, která na Twitter zveřejnil tým Chytré karantény, se v systému zvládlo zaregistrovat kolem 65 tisíc lidí nad 80 let, přičemž svůj termín a místo pro očkování zná 3 tisíce z nich. Podle výkazů důchodů žije v Česku přes 440 tisíc osob nad 80 let.

Tagy:
Twitter očkování senioři Andrej Babiš vakcína operátor tisková konference ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví vláda koronavirus pandemie koronaviru rodné číslo Nemocnice Na Františku Jan Blatný silvestr registrační systém Ministerstvo zdravotnictví České republiky Mladá fronta DNES