Totální selhání: Volné termíny očkování pro seniory došly už hodinu po startu

Senior

Rezervační systém očkování

Kapacita termínů pro očkování seniorů proti covidu je vyčerpaná. A to jen hodinu po startu přihlašování. Web doporučuje zájemcům o vakcínu kapacitu ověřit za několik dní. Termín během první hodiny pouze 2 000 seniorů, později ještě další tisícovka, a to jich je 440 tisíc. Kdy se tak na všechny dostane, není vůbec jasné.

Od 8. hodiny ranní se senioři 80+ velmi často marně snažili zaregistrovat a zarezervovat si očkování. Systém od začátku kolaboval, lidé čekali dlouhé minuty na PIN kódy a zapomnělo se na starší rodná čísla. Když už se člověk konečně proklikal až na konec a mohl si vybrat termín a čas očkování, dozvěděl se, že už žádné nejsou. A to pouze hodinu od startu přihlašování.

Kapacita vyčerpána, zkuste to později

„Omlouvám se, ale kapacita rezervací na očkování je již vyčerpána u všech očkovacích míst,“ objevilo se seniorovi na obrazovce poté, co se dostal až na konec celého procesu.

„Další rezervace budou umožněny později dle dodávky vakcín. Doporučujeme ověřit volnou kapacitu nejdřív za několik dní. Původní PIN 2 vám zůstává platný,“ uvedl dále systém.

Termín vybralo pouze 3 000 seniorů. A celkem se jich zaregistrovalo 65 tisíc. Seniorů nad 80+ je ale až 440 tisíc.

„Dostala jsem se ke kroku sedm, abych zjistila, že vybrané očkovací místo nemá kapacitu, jiný termín nebo mi to nenabízí místo,“ popsala realitu CNN Prima NEWS jedna z přihlašujících, která se snažila zaregistrovat svou maminku.

Podobně dopadly další tisíce seniorů a příbuzných, kteří se dobrovolně chtěli registrovat, i proto, že je k tomu vláda vyzvala.

Systém chytré karantény postupně doplňuje počty těch, kteří se do systému alespoň zaregistrovali. V půl 11 jich bylo 65 tisíc.

Blatný: Přihlásit se můžete i za týden

Premiér Andrej Babiš se situací ale zřejmě počítal. Už ve čtvrtek řekl, že počet míst bude záležet na tom, kolik zbyde neproočkovaných vakcín. I přesto ale nechali řadu seniorů v očekávání a dokonce oznámili, že bude záležet na tom, kdo se přihlásí první.

Blatný se snaží seniory uklidnit s tím, že o své přednostní právo selháním vlády nepřijdou. „Na očkování se mohou přihlásit lidé nad 80 let kdykoliv. Třeba i za týden. A to bez obav, že by přišli o svoji prioritu. Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně,“ uvedl ministr na Twitteru.

Tagy: