Babiš vyvrací spekulace o konci Blatného: O výměně ministra zdravotnictví neuvažuji

Andrej Babiš a Jan Blatný

Možný konec Blatného

Premiér Andrej Babiš (ANO) popřel informaci ČT, že by měl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) svůj resort do 14 dnů opustit. Předseda vlády to uvedl pro Seznam Zprávy. Podle informací televize by Blatného ve funkci mohl nahradit sám Babiš, ve skutečnosti by ale resort vedl epidemiolog Roman Prymula. Jde jen o propagaci pořadu, dodal premiér.

Prymula skončil v čele resortu poté, co společně s tehdejším místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem navštívil na konci října restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být zavřená. Kromě toho byl také vyfocen bez roušky. Podle informací ČT Prymula už dva týdny navštěvuje vládní jednání. „Celé je to spekulace antiBabiš pořadu Otázky Václava Moravce. Předpokládám, že se snažil zviditelnit svůj pořad, o kterém se už moc nemluví,“ okomentoval situaci premiér.

Ve hře je prý možnost, že by ministerstvo převzal oficiálně Babiš, ale funkci výkonného ministra by vykonával Prymula. Ten se k situaci příliš vyjadřovat nechtěl, o změnách na ministerstvu prý neví. „Neslyšel jsem o tom, nikdo se mnou nemluvil a nenabídl mi to. Do té doby o tom nemá cenu spekulovat. Ani o odvolání pana Blatného nic nevím,“ řekl Prymula.

Pokud se ale ukáže, že jsou úvahy pravdivé, Babiš by mohl být už čtvrtým ministrem zdravotnictví, který by vedl Česko v boji proti pandemii. V září skončil poslanec za ANO Adam Vojtěch, poté rezignoval jeho nástupce Roman Prymula, kterého nahradil Jan Blatný. „Vypadá to jako šílený orloj, kde se otáčejí apoštolové,“ zhodnotil situaci předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Jedním z důvodů možného konce Blatného mají být podle ČT časté personální změny na ministerstvu. V úterý skončil náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, stěžoval si mimo jiné na komunikaci s ministrem. Už dříve se Blatný na odchodu dohodl i s jiným náměstkem a bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou.

Blatný je podle Babiše mediálně nezkušený

Skončit musela také politická náměstkyně Alena Šteflová. Ta se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně očkovat proti covidu. V souvislosti s vakcinací několika úředníků, kteří měli přijít na řadu až později, rezignoval také ředitel SZÚ Pavel Březovský, a to v polovině ledna. V pondělí pak odstoupil koordinátor očkování na ministerstvu Zdeněk Blahuta.

Babiš v polovině týdne uvedl, že je Blatný mediálně nezkušený a některá jeho prohlášení nebyla správná. Předseda vlády narážel například na ministrova slova o přerušení prvních dávek očkování proti koronaviru.

Tagy: