Překvapivá slova expertů: Pokud se chce Babiš pomstít vládě, kandidovat na prezidenta nebude

Andrej Babiš v obci Žižice

Rozhovor s politickými komentátory

Už v lednu čekají Česko prezidentské volby. Podle sázkových kanceláří mají v boji o Hrad největší šanci generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO). Bude ale vůbec druhý jmenovaný na prezidenta kandidovat? I o tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hovořili političtí komentátoři Martin Schmarcz a Václav Dolejší.

Bookmakeři a průzkumy zatím nejvíce favorizují v boji o prezidentský post generála Petra Pavla a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který ještě svou kandidaturu ani nepotvrdil. Například společnost Tipsport připisuje expremiérovi kurz 2,55:1, zatímco bývalému předsedovi vojenského výboru NATO 2,30:1.

I když Babiš hodlá oznámit své konečné rozhodnutí až 28. října, z možných účastníků prezidentské volby se o něm ve veřejném prostoru mluví zdaleka nejvíce. Velké vášně budí mimo jiné jeho kontaktní kampaň po českých regionech.

„Andrej Babiš je nejviditelnější, což ale neznamená, že mu to prospívá. Je passé, byl vyautován už po říjnových volbách. V průzkumech vychází, že ho 65 procent lidí odmítá volit. Nemyslím si, že by měl šanci v prezidentské volbě uspět,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Martin Schmarcz.

Václav Dolejší, který byl dříve o Babišově kandidatuře přesvědčen, si v současnosti netroufá tipovat. „Myslím, že sám není úplně rozhodnutý, zda bude kandidovat. Trochu váhá. Nechce jít do prohrané bitvy,“ uvedl. Schmarcz dokonce zmínil, že by expremiérova případná kandidatura mohla pětikoalici prospět.

„Pokud by se Babiš chtěl pomstít vládě, tak nebude kandidovat. Pokud bude, tak se voliči pětikoalice budou mobilizovat proti němu. Když do toho nepůjde, tak kampaň bude především o sociálních tématech. Proti Babišovi by se pětikoalici mnohem lépe mobilizovalo voliče,“ sdělil.

S tím Dolejší částečně souhlasil: „Pravdou je, že pozornost lidí se upírá na Babiše. Někteří ho milují, většina ho naopak nenávidí. Trochu se pak zapomíná na problémy vlády, a to třeba v případě energetické krize,“ řekl.

Oba komentátoři se také shodli na tom, že kartami by dost mohl zamíchat případný kandidát koalice Spolu, nebo dokonce celé vlády. Jak se ale nakonec pětikoalice zachová, bude podle Schmarcze a Dolejšího záležet i na tom, jak si kabinet poradí s energetickou krizí.

První kolo volby prezidenta České republiky proběhne 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo o 14 dní později. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března a prezidentem už podle zákona znovu být nemůže.

Tagy:
politika Andrej Babiš volby Petr Pavel ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 SPOLU 360° Martin Schmarcz Piráti a Starostové Václav Dolejší