Pekarová je symbolem zla a nenávisti, řekl Babiš. To je vyznamenání, odvětila šéfka TOP 09

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

PARTIE Terezie Tománkové 14.8.2022

Kontaktní kampaň předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v českých regionech budí u veřejnosti velký rozruch. Kdo může za zvyšující se agresivitu lidí v obou táborech? Expremiér viní vládní pětikoalici. Šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) pak označil za „symbol zla a nenávisti“. Pekarová v reakci pro CNN Prima NEWS uvedla, že jde o „vulgární parafrázi“. Oba politici se rovněž vrátili ke kontroverznímu výroku o nacistech, který Babiš pronesl na jednom z předvolebních mítinků.

„Pokud zakladatel TOP 09 (Miroslav Kalousek pozn. red. ) byl pro nás vždy symbol korupce, tak stávající předsedkyně (Markéta Pekarová Adamová, pozn. red.) je symbolem zla a nenávisti. Sama je z toho nešťastná, jak je zlá a nenávistná,“ prohlásil Babiš ve svém pravidelném pořadu Čau lidi.

Reagoval tak na to, že ho členové koalice Spolu včetně Pekarové přirovnávají k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle předsedkyně TOP 09 se ale expremiér spojuje s osobou Putina sám svými výroky. „Pokud se Andreji Babišovi nelíbí jeho spojování s Vladimirem Putinem, neměl by používat stejný slovník jako on. On se k němu přirovnává sám,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Babiš v posledních dnech čelil ostré kritice, když na začátku srpna na svém předvolebním mítinku v Táboře označil odpůrce hnutí ANO za nacisty a fašisty. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpečný,“ řekl tehdy.

Podobným stylem hovoří prokremelská propaganda o Ukrajině. Lží o přítomnosti nacismu ve strukturách této země pak obhajuje nutnost „speciální vojenské operace“ – tak Moskva oficiálně označuje vojenskou agresi. Babiš se v případě svého kontroverzního výroku hájil tím, že prý pouze zkratkovitě zmínil komentář v deníku Právo.

„Speciálně pro paní Pekarovou se ještě jednou omlouvám, neměl jsem to říct. Byl to zkrat a nemyslel jsem to tak. Udělal jsem chybu, že jsem v Táboře označil ty lidi tak, jak jsem je označil. Podělal jsem to, omluvil jsem se a vzal jsem to zpět,“ uvedl v pondělí. Nadále si ale stojí za tím, že svým výrokem pouze narážel na komentář ze zmíněného deníku.

Pekarová: Babiš se chová dětinsky

„Ráda bych věřila, že Andrej Babiš svá slova o omluvě myslí vážně, zpočátku se však dětinsky schovával za citace článku. Vypadá to, že jeho PR týmu v průzkumech vyšlo, že by ho ten výrok mohl poškodit v probíhající kampani,“ sdělila Pekarová.

Rovněž se vyjádřila k Babišově kritice: „Nemůže být pro mě větším vyznamenáním, než když mě označí za symbol zla a nenávisti člověk, který Havlovo ‚pravda a láska zvítězí‘ vulgárně parafrázoval slovy, která ze slušnosti nebudu opakovat.“

Podle Pekarové právě Babišova vyjádření rozdělují českou společnost a prohlubují příkopy mezi podporovateli pětikoalice a zastánci hnutí ANO. Bývalý premiér naopak z toho stejného osočuje představitele vládních stran.

Organizují protesty Piráti a TOP 09?

„Zkuste si ty naše mítinky zažít. Máte tam strach. Odpůrci na nás házeli vajíčka. I to vajíčko vám může ublížit na zdraví. Pískali metr od nás. Jeden důchodce na dva metry křičel na Havlíčka, že je k*kot,“ uvedl šéf hnutí ANO. Babiš je přesvědčen, že za fyzické potyčky během akcí ANO jsou přímo odpovědné koalice Spolu a PirSTAN.

„Naše mítinky jsou úspěšné a pětikoalice je chce kazit. Opakovaně jsem žádal předsedy vládních stran, aby se od agresivního chování svých fanoušků, tedy spíš kandidátů, distancovali. To neudělali, jim to vyhovuje. Naopak to otočili proti mně. Protest v Třeboni organizovali Piráti. I se s tím chlubili. V Českém Krumlově zase TOP 09. To jsou všechno kandidáti do komunálních voleb,“ tvrdil.

Pětikoalice však odpovědnost za incidenty na Babišových mítincích kategoricky popírá. Její zástupci rovněž odmítají jakékoli projevy agrese, a to z řad obou táborů.

Tagy: