Jelínek: Babiš se neštítí přirovnávat voliče koalice k nacistům. Cílí na příznivce SPD

Mítink Andreje Babiše (ANO) v Unhošti

Expremiér Andrej Babiš (ANO) svojí rétorikou úmyslně čeří vodu a neštítí se ani přirovnávat voliče vládní pětikoalice k nacistům. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek s tím, že šéf hnutí ANO se tak snaží zapůsobit i na voliče SPD. Šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek připomněl, že Babiš se podobným způsobem chová už léta. Zároveň si postěžoval, že mnoho lidí i média aktuálně spíš řeší bitky na Babišových mítincích než reálné problémy společnosti.

Jelínek řekl, že Babiš se na aktuální značné polarizaci společnosti podílí velmi výrazným způsobem. „Jeho přirovnávání voličů koalice k nacistům a fašistům je jedna z věcí, které jsou za hranou, ale Andrej Babiš se toho vůbec neštítí,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog.

Dále zmínil, že svojí rétorikou Babiš očividně cílí na voliče radikálnějšího charakteru, konkrétně uvedl hnutí SPD. „A zdá se, že mu to vychází,“ dodal Jelínek.

Podle šéfredaktora Týdeníku Echo je rétorika Andreje Babiše už po léta prakticky stejná. Zároveň však uvedl, že aktuálně Češi až příliš řeší incidenty na expremiérových mítincích a jeho kontroverzní výroky než reálné problémy. „Podstatné je to, jak lidé budou zvládat podzim a zimu. A myslím, že tohle lidi zajímá, ne konflikty na náměstích,“ řekl Balšínek s odkazem na plynovou krizi a vysokou inflaci. Videa z Babišových akcí pak podle něj plodí pouze „gejzír negativních emocí“.

Podepíše se na Babišovi i čerstvá kauza z Francie?

Balšínek zmínil, že aktuální čerstvá informace o tom, že si na Babiše kvůli jeho nemovitostem ve Francii a hlavně pak způsobu jejich akvizice posvítí tamní justice, může expremiérovi zkomplikovat jeho další politickou budoucnost. Připomněl, že podobné informace o možném praní špinavých peněz se v souvislosti s Babišem objevily také několik týdnů před loňskými sněmovními volbami, ve kterých Babiš neuspěl. „Jeho problémy s domácí justicí mu můžou nepochybně zkomplikovat pozici v prezidentských volbách,“ dodal šéfredaktor Týdeníku Echo.

Jedním dechem však doplnil, že stále není jasné, zda bude Babiš v prezidentských volbách kandidovat. „Sám se může rozhodnout, zda půjde po krku vládě, nebo půjde do prezidentské kampaně,“ poznamenal Balšínek s tím, že šéf hnutí ANO má partii rozehranou velmi dobře.

Podle Jelínka se čerstvá francouzská kauza na Babišově podpoře moc neprojeví. Dodal, že už zaznamenal hlasy z expremiérova tábora příznivců, že jde o „další účelovku před volbami“, neboť v září se konají komunální volby. „A lidé, kteří Babišovi nevěří, k tomu tohle nepotřebují,“ uvedl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Průzkum favorizuje ANO

Nový průzkum agentury Median pak uvádí, že podpora Babišova hnutí ANO roste, zatímco kupříkladu nejsilnější vládní straně ODS se v očích voličů příliš nedaří. ANO má v průzkumu 30 procent podpory, ODS jen 15,5 procent.

Dle Balšínka nemusí jít ani tak o to, že by si Babiš na svých mítincích vedl natolik dobře. „Nemyslím si, že to musí nutně souviset s jeho aktivní kampaní, ale trochu mu nahrává vláda Petra Fialy (ODS), která zatím působí velmi pasivně v reakci na ekonomickou situaci, ve které Česká republika je,“ zmínil šéfredaktor Týdeníku Echo.

Podobně to vidí i Jelínek. Voliči, ať už to čtou z médií, tak získávají pocit, že vlády cizích zemí reagovaly na energetickou krizi a zdražování všeho možného rychleji. Vláda Petra Fialy tady působí přešlapujícím dojmem,“ řekl politolog.

Zmínil sice pomoc v podobě úsporného energetického tarifu, vyplácení 5 000 korun rodinám za každé dítě či mírnou úlevu u cen pohonných hmot, ale to nepovažuje za dostatečné. „Kdyby lidé měli pocit, že se tu chystá něco, co by jim mělo výrazně pomoci, tak by nebyli tak napjatými posluchači Andreje Babiše,“ poznamenal Jelínek.

Tagy:
nacismus Andrej Babiš ODS Petr Fiala volby Lukáš Jelínek ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 komunální volby Svoboda a přímá demokracie Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy