Babišova kauza ve Francii? O své voliče by nepřišel, i kdyby zabil holčičku, říká analytik

Andrej Babiš v obci Žižice

360° (812)

Problémy šéfa ANO Andreje Babiše ve Francii by jeho hnutí neměly nijak zvlášť uškodit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli političtí komentátoři Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis. Podle nich se totiž Babišovi potenciální voliči zabývají především situací v České republice. Čerstvá zpráva o tom, že na expremiéra si chce posvítit francouzská justice kvůli akvizicím jeho nemovitostí na Francouzské riviéře, je prý už tolik nezajímá.

„Francouzská kauza nebude mít na voliče Andreje Babiše vliv. Ti by ho volili, i kdyby zavraždil malou holčičku. Neodradily je i horší věci než Pandora Papers,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Martin Schmarcz. Podle něj však kauza může mít vliv na vládní pětikoalici. „Mohla by utužit pětikoalici, která si řekne: ‚Dobře, že jsme se ho zbavili,‘“ dodal komentátor.

Že hnutí ANO nehrozí výrazná ztráta podpory, si myslí i Thomas Kulidakis. „Z hlediska podpory voličů nemůže francouzská kauza Babišovi moc uškodit. Politici z pětikoalice už sice přišli s ohnivými prohlášeními, ale volební průzkumy nenaznačují, že by se podporovatelé hnutí ANO tímto problémem zabývali,“ zmínil.

Například podle posledního volebního modelu agentury Median se hnutí ANO těší podpoře 30 procent. Vyhrálo by tak volby s obrovským náskokem nad druhou ODS (15,5 procenta). „Voliče ANO spíš zajímají, jaké mají platy či dostupnost bydlení. Zkrátka jak se jim žije v ČR. Hnutí ANO stačí vyčkávat. Jeho voliči mu stále důvěřují,“ doplnil Kulidakis.

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) již s Babišem zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí. Informoval o tom francouzský deník Le Monde.

Sám Babiš odmítá, že by se dopustil něčeho špatného. „Já můžu jen znovu zopakovat, že veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony. Detaily neznám, vaši informaci mám jen z médií,“ uvedl Andrej Babiš. Rovněž sdělil, že prý zatím neproběhl žádný kontakt s francouzskou stranou.

Tagy: