Mlejnek splnil veškeré předpoklady. Rakušan si za jmenováním šéfa špionů nadále stojí

Vít Rakušan

Rozhovor s Vítem Rakušanem

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si za svým jmenováním Petra Mlejnka do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nadále stojí. O Mlejnkovi se začalo hovořit kvůli jeho opakovaným kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který měl být podle policie hlavou zločinecké skupiny v případě kauzy Dozimetr. Podle Rakušana však Mlejnek splnil veškeré zákonné předpoklady. Vicepremiér to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jde o otevřenou záležitost. Objevily se zprávy, že Petra Mlejnka prověřuje GIBS, to je dnes jasně popřeno. Mlejnek má bezpečnostní prověrku. Věc otevřu příští týden s premiérem. Skutečně se ale nedomnívám, že má na základě výpovědi obviněného odstupovat člověk, který splnil veškeré zákonné předpoklady,“ sdělil Rakušan pro CNN Prima NEWS.

Rakušan (STAN) už dříve uvedl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Případem se bude 25. srpna zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI.

O pravidelných stycích mezi Redlem a Mlejnkem informoval tento týden web Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto informacím ohradila.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová uvedla, že pravdivé je v článku vyjádření šéfa inspekce Radima Dragouna, podle něhož GIBS od Národní centrály proti organizovanému zločinu obdržela poznatek týkající se úniku informací. „Tato skutečnost se zakládá na pravdě, nicméně poznatek nemá nic společného s příslušníkem ÚZSI, nýbrž se jednalo o poznatek v počáteční fázi, na základě kterého jsme únik informací v kauze Dozimetr začali prověřovat,“ zdůraznila.

Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek novinářům řekl, že policie podávala v souvislosti s kauzou Dozimetr na GIBS dva podněty a ani jeden z nich se netýká současného šéfa ÚZSI.

Mlejnek přiznal, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím prý nezískal.

Rakušan už dříve uvedl, že nového šéfa ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Tagy:
politika Vít Rakušan STAN vláda Ministerstvo vnitra České republiky Úřad pro zahraniční styky a informace Michal Redl kauza Dozimetr Petr Mlejnek