Babišova offshorová kauza volby nerozhodne. Nevidím tam trestný čin, říká komentátor

360° 4.10.2021

Kauza s offshorovými machinacemi Andreje Babiše, která se objevila těsně před volbami, výsledky neovlivní, uvedl v pořadu 360° novinář Adam Junek. Záležet bude maximálně na těch voličích, kteří stále váhají, komu hodí svůj hlas. Komentátor Pavel Páral k tomu ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že neexistují jasné indicie, které by premiéra usvědčily z trestného činu.

„České volby to ovlivní do té míry, kolik máme nerozhodnutých voličů. Voliči hnutí ANO, koalice Spolu a Pirátů a Starostů ví, koho chtějí volit. Předvolební mapu to nepřepíše,“ komentoval nejnovější Babišovu kauzu reportér webu Seznam Zprávy Adam Junek.

Podle zástupce šéfredaktora týdeníku Hrot Pavla Párala je také třeba stále myslet na to, že zatím neexistují přímé důkazy o nezákonnosti Babišova postupu. „Možná se dozvíme, že Andrej Babiš v Lovochemii (společnost patřící do holdingu Agrofert, pozn. red.) vaří pervitin. Zatím ale nevidím, že by došlo k praní špinavých peněz,“ zdůraznil Páral.

Zároveň nevíme, odkud peníze poslané Babišem do offshorových firem pocházely, zda byly soukromé, nebo z Agrofertu. „Do té doby je nezodpovědné říkat, že šlo o trestný čin. Babiš má před vstupem do politiky hodně černých míst, ale tady žádnou lumpárnu zatím nevidím,“ dodal.

S tím však Junek nesouhlasil. „Pokud vím, pouze se konstatovalo, že to odpovídá praní peněz, a ne že Babiš peníze pral. On navíc tvrdí, že šlo o jeho osobní peníze. Takovou sumu by v roce 2009 těžko seskládal,“ oponoval s tím, že je velmi pravděpodobné, že si je vzal z Agrofertu.

„Babiš by si nenechal ujít příležitost získat peníze bez zdanění, ale nemáme k tomu indicie,“ připustil Páral.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese tato operace znaky praní peněz.

Babiš odmítá, že by udělal cokoli nezákonného, pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. „V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit, a ovlivnit tak české parlamentní volby,“ komentoval premiér.

Tagy: