Babišova vláda zadlužila naše děti, zuřil Kohajda. Vaše bude horší, hádal se Kolovratník

Kohajda a Kolovratník

360° (1111)

Vláda v září oznámila vyčlenění 30 miliard korun na pomoc velkým firmám kvůli cenám energií. Od té doby částku z rozpočtových důvodů nenavýšila. Podle poslance Martina Kolovratníka (ANO) se tak stát řítí do velkého průšvihu. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Řítíme se do velkého průšvihu. Pokud velký průmysl bije na poplach, volá o pomoc a bojí se ztráty konkurenceschopnosti, jde o velký problém,“ řekl Kolovratník.

Domnívá se, že by stát měl být štědřejší. „Když ekonomiku podpoří, v dlouhodobém hledisku se mu to vyplatí. Lidé nebudou odcházet na úřady práce, nebude jim muset být vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Vládní koalice jde v tomto případě velmi špatnou cestou,“ hodnotil.

Kolovratníkova slova rozčílila druhého hosta pořadu, zástupce vládní koalice Michaela Kohajdu (KDU-ČSL). „Já si myslím, že pan kolega přesně popsal, co je špatné. Rozdávat a zadlužovat naše děti. Je vidět, že bývalá fiskální politika byla příčinou vzrůstu inflace na ty hodnoty, které tu dnes máme,“ vzpomněl na kabinet Andreje Babiše.

Opoziční politik považuje za rozpočtově neodpovědnou vůči dalším generacích nynější vládu. „Každý makroekonom ví, že když se dávají peníze do ekonomiky, tak se to v dlouhodobém horizontu vrátí,“ oponoval.

Kohajda je přesvědčen o tom, že v nynější situaci se už mnoho dalších opatření zavést nedá. „Vláda dělá maximum, co si náš státní rozpočet může dovolit, abychom republiku nezadlužovali stejným tempem jako celé jedno volební období hnutí ANO,“ dodal.

Tagy:
Andrej Babiš KDU-ČSL ANO 2011 Martin Kolovratník Česko Michael Kohajda Úřad práce České republiky