Babišovi Patrioti mají novou posilu. Frakci posílí španělská krajně pravicová strana Vox

Předseda ANO Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán

Babiš o nové frakci Patrioti pro Evropu

Nová frakce Patrioti pro Evropu, kterou chce založit český expremiér Andrej Babiš s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem v Evropském parlamentu, má čerstvou posilu. Pátým členem nově budované formace se stane španělská krajně pravicová strana Vox. Oznámil to šéf partaje Santiago Abascal, kterého citují španělská média.

Strana Vox, která byla doposud členem Evropských konzervativců a reformistů (ECR), v níž mimo jiné zasedá česká ODS, oznámila svůj odchod s tím, že v Patriotech pro Evropu vidí větší potenciál, aby mohla být skutečnou alternativou namířenou proti socialistům a krajní levici.

ČTĚTE TAKÉ: Nová frakce? Založíme ji příští týden, řekl Babiš na kraji louky. Dodal, co mu vadí na EU

Nehledě na odchod děkuje strana Vox vedení ECR za to, že byla dosud členem frakce. Obzvláště pak italské premiérce a hlavní tváři ECR Meloniové. „Giorgia Meloniová bude vždy partnerem, přítelem a spojencem Vox,“ uvedl za stranu její šéf Abascal.

Vox nyní míří k nové frakci, kterou kromě Babišova ANO tvoří také Orbánův Fidesz a dále dvojice krajně pravicových uskupení – Svobodná strana Rakouska a portugalské hnutí Chega! (Dost!). S Abascalovým Voxem má tak formace pět členů, ke vzniku a fungování v Evropském parlamentu jich však frakce potřebuje sedm. Vox sebou přináší celkem šest europoslanců.

O několika dalších politických stranách se spekuluje. Hovoří se třeba o francouzském Národním sdružení, které dlouhá léta vedla Marine Le Penová a dnes jej řídí Jordan Bardella. Ve hře mají být i krajně pravicové strany z Nizozemska či Belgie, konkrétně Strana pro svobodu a Vlámský zájem.

Orbán se pokoušel zlákat polskou stranu Právo a spravedlnost, ale ta již oznámila, že se ECR opustit nechystá.

Šéfredaktorka Euractiv: Babišovi Patrioti lákají

„Patrioti jsou atraktivní tím, že jsou noví. Dosavadní pokusy zformovat nějaký aktivní subjekt na krajní pravici vždy ztroskotaly, dosud sice fungovala ID, ale ta byla mimo velké politické hry a chyběl jí nějaký výraznější lídr nebo konkrétní agenda, která by ji spojovala,“ komentuje pro CNN Prima NEWS šéfredaktorka české verze Euractivu Aneta Zachová.

Dodala, že vše nasvědčuje tomu, že se úplně rozpadne frakce Identita a Demokracie (ID), přičemž část by mohla zamířit k Patriotům, zatímco jiné strany okolo Alternativy pro Německo (AfD) do rovněž nové frakce Evropa suverénních národů. K té se má připojit mimo jiné česká SPD Tomia Okamury. „Rozhodující bude, zda se po francouzských volbách Marine Le Pen rozhodne připojit k Patriotům,“ zmiňuje k osudu ID Zachová.

Šéfredaktorka české mutace Euractivu zároveň poznamenala, že Babiš svým tahem s Patrioty již otevřeně cílí na krajně pravicové voliče vzhlížející k Orbánovi, Matteu Salvinimu či Marine Le Penové, což měl deklarovat už po prohraných prezidentských volbách loni v zimě. „Určitě mu to tedy může pomoci přilákat nějaké zbývající příznivce SPD a dalších radikálnějších subjektů české politické scény. Na ‚přátelství’ s Marine Le Pen se voliče snažil přilákat i Tomio Okamura, jeho hvězda ale upadá, a nyní mu tyto kontakty přebírá Babiš,“ konstatovala pro CNN Prima NEWS Zachová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Británie rozhodla – Volby drtivě ovládli labouristé. Změna začíná, oznámil jejich vůdce

Tagy:
Evropa Andrej Babiš ODS Viktor Orbán Evropský parlament Vox Giorgia Meloniová frakce Evropští konzervativci a reformisté Santiago Abascal Conde