Babišovi s Fialou se práší od úst. Měli by oba prosit Boha a občany za odpuštění, míní expert

Politolog Lukáš Valeš byl hostem pořadu K VĚCI na CNN Prima NEWS.

Za aktuální problémy s veřejnými financemi nese vinu jak expremiér Andrej Babiš (hnutí ANO), tak současný premiér Petr Fiala (ODS). Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátorka Karolína Stonjeková a politolog Lukáš Valeš. Podle něj se oběma pánům práší od úst a měli by odejít na pověstné smetiště dějin.

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS měli diváci podle politologa Lukáše Valeše možnost vidět dva viníky v přímém přenosu. „Ještě tam měl být Tomio Okamura,“ podotkl Valeš a připomněl, že to byl právě Babiš, kdo navrhl zrušení superhrubé mzdy. „Návrh poslance Babiše podpořilo hnutí ANO, Petr Fiala a jeho ODS a také SPD. Tím vzali rozpočtu 100 miliard korun a dalších 25 miliard odškrtli tak, že zrušili daň z nabytí nemovitosti v době, kdy vrcholil nemovitostní boom,“ popsal Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíc zachráněných Čečenců i rčení babiček. Nejlepší hlášky z Partie s Babišem a Fialou

Právě kvůli tomu podle něj vznikl strukturální problém, který dodneška řešíme. „Oběma pánům se s odpuštěním práší od úst. Oba dva by měli odejít na pověstné smetiště dějin nebo do kláštera, tam si kajícně kleknout před oltář a prosit pána Boha nebo aspoň občany České republiky za odpuštění,“ řekl Valeš.

S tím, že si vlády nemají co vyčítat, souhlasí i komentátorka Karolína Stonjeková. „Katastrofální je, že vláda, která se označuje za pravicovou, pokračuje v rozhazovačné politice. V minulém roce se vyplácely plošně přídavky na děti nebo energetické tarify. Podívejme se na částky –⁠ to, co vláda rodinám a firmám na boj s krizí poskytla, si v příštích dvou letech vybere zpátky a ještě s velkým úrokem,“ popsala Stonjeková a zdůraznila, že takhle se fiskální politika dělat nedá.

Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněla, že od představitelů koalice jsme často slýchali, že problém není na příjmové straně rozpočtu, ale na výdajích. „Problém ale přichází v okamžiku, kdy se podle toho, co pan premiér a jeho koalice slibovali, má začít politicky jednat. To tady nevidím,“ uvedla Stonjeková s tím, že křivka státního rozpočtu ale vznikla už za vlády Andreje Babiše během pandemie koronaviru.

Tagy: