Tisíc zachráněných Čečenců i rčení babiček. Nejlepší hlášky z Partie s Babišem a Fialou

Petr Fiala a Andrej Babiš se zdraví před Partií

Nejlepší hlášky z Partie s Fialou a Babišem, 4. 6. 2023

Vyhrocenou diskusi, souboj grafů i několik přeřeknutí. To vše přinesla ostře sledovaná debata s premiérem Petrem Fialou (ODS) a expremiérem Andrejem Babišem (ANO). Někdejší předseda vlády se v Partii Terezie Tománkové nechtěně pochlubil, že „zachránil tisíc Čečenců“, šéf občanských demokratů mu připomněl moudrá pořekadla našich babiček. Podívejte se, co všechno padlo v nedělním vysílání na CNN Prima NEWS.

  • Hned v úvodních minutách vytáhli oba diskutující politici své těžké kalibry – grafy a tabulky, které si přinesli do televizního studia. „Můžu taky ukázat?“ zeptal se Babiš poté, co Fiala vyrukoval s grafem ke snižování státního dluhu. „Můžete si tady všichni ukázat své grafy, nevím ale, jestli vám diváci budou rozumět,“ reagovala moderátorka Terezie Tománková. „Tento je jednoduchý, tomu budou všichni rozumět,“ dodal Fiala ke svému dvojlistu. „Souboj grafů a papírů,“ okomentovala vzniklou situaci Tománková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konsolidační balíček? Tlakům neustoupíme. Opatření jsou nepopulární, ale rozumná, tvrdí Fiala

  • Babiš se posléze opřel do ministerského předsedy a pokusil se vysvětlit, „kdo všechno chce v Evropě komunismus“, a pustil se do kritiky Pirátů. „Toto je absolutně amatérská vláda. Pan premiér se na to nehodí. Píše krásné knížky o konzervatismu, ale na to už zapomněl, protože lže na stejné vlně jako Piráti. Extrémní levice. Chtějí komunismus, že všichni dáme statky na hromadu a budeme tam spolu žít. Zničí to Evropu,“ zdůraznil.

  • Následně šéf opozičního hnutí ANO nalinkoval Fialovi jeho budoucí politickou kariéru a personální změny ve státní správě. „Pan premiér by měl předat řízení vlády hejtmanovi (Martinu) Kubovi, jít za eurokomisaře místo (Věry) Jourové, vzít s sebou (Zbyňka) Stanjuru a vyměnit ho na ministerstvu financí za (Jana) Skopečka. Je to sice taky asociální ódéesák, ale aspoň tomu rozumí. To je povýšení.“
  • Premiér Fiala mu naopak připomněl, že o složení vlády nerozhoduje on, nýbrž voliči. „Nezasahujte, pane Babiši, do občanské demokratické strany a její personální politiky. Chápu, že se vám nelíbí výsledky voleb. Nakonec jste prohrál troje po sobě. Voliči rozhodují, kdo bude premiérem, ne vy,“ řekl Fiala.
  • Předseda vlády se rozhodl poté vrátit Babišovi jeho „laskavost“ a přišel s vlastní radou, jak částečně vyřešit krizi v ČR. „Jedním z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin, že si všichni včetně producentů zvyšovali marže. Nechci se vás dotknout, ale pokud vím, jste druhý největší producent potravin v zemi, možná největší. Tak snižte ceny potravin a marži. Budete mít trošku lepší zisk a pomůžete lidem.“
  • Debata se následně stočila k válce na Ukrajině. Fialovi se ovšem nelíbila rétorika, kterou zvolil expremiér Babiš. „Ukrajinskou kartu tu vůbec nevytahujte. To je opravdu odporný populismus, ani vy to nemáte zapotřebí,“ rozčílil se.

  • Babiš prohlásil, že se na konflikt nedívá jen jako pozorovatel. Do svého vyjádření se však zamotal. „Já jsem pomáhal Ukrajincům. Sám, za svoje peníze. Já jsem zachránil tisíc Čečenců. Teda Volyňských Čechů, pardon,“ omlouval se za přeřeknutí.
  • Předseda ANO později zopakoval vtip o svatém Petrovi, který sdílel v sobotu večer na sociálních sítích. „Pan předseda mluvil o tom, že lžu. Ale já nelžu. Znáte ten vtip, jak má svatý Petr hodiny s ručičkami, které se točí podle lží? Vaše hodiny nejsou na zdi. Ty používá jako větrák, protože vy lžete kontinuálně. Lhal jste před volbami, lžete ráno, na oběd a večer. Je to nehorázné.“

  • Fiala kontroval jednoduchým starým pořekadlem. „Člověk si ty série nesmyslů a lží nemůže zapamatovat. Naše babičky říkávaly, že kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně tohle připadá nehorázné.“
  • Babišovi se během debaty nelíbilo, že dostává příliš mnoho dotazů a málo prostoru k reakci na premiérova slova. „Vy mi kladete otázku, ale já bych rád reagoval,“ postěžoval si Babiš. „To je moje práce, pane předsedo,“ upozornila ho Terezie Tománková.
  • Bývalý premiér z hnutí ANO měl dojem, že Fiala přesně nezachytil jeho vtip o větráku. Moderátorka Tománková ho však požádala, aby se už k tomuto tématu nevracel. „Prosím, už ne vtipy,“ řekla.

  • Babiš se však nenechal odradit. „Pan předseda nezná ten vtip o větráku. Ale možná zná pohádku o Pinocchiovi. Že má takovýhle dlouhý nos, protože lže.“
  • Expremiér poté opět Fialovi připomněl Piráty z vládní koalice. „Určitě budeme mít bližší názory na Evropu než komunističtí Piráti, kteří vás řídí.“
  • Fiala na úplný závěr debaty vyzval Babiše, aby se uklidnil. „Nechte Piráty, to je vaše obsese. Jako kdybych vám řekl, že vás řídí komunisté. Teď jste byl s nimi na demonstraci. Prosím vás, pane předsedo, buďte v klidu,“ řekl premiér.

Tagy: