Experti: Babiš chtěl ukázat, že je král opozice, ale ztrácí své kouzlo. Fiala naskočil na vlnu

Petr Fiala a Andrej Babiš v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Byla to plichta a ukázka charakteru, v němž je česká politika. Premiér Petr Fiala (ODS) však k radosti všech trochu ožil a nebyl tak kožený. Naopak předseda ANO Andrej Babiš pomalu ztrácí své kouzlo. Tak v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS hodnotili duel těchto politiků komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis, reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší a šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Politolog Jan Kubáček dodal, že pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice.

Podle Balšínka duel mezi Babišem a Fialou v nedělní Partii Terezie Tománkové nemá vítěze. „Byla to plichta. Ukazuje to charakter, v němž je česká politika. Mělo to podobu politické zákopové války, kdy se na frontě v zásadě nijak nemění poměr sil – každý mluvil ke svému publiku a oba se navzájem obviňovali ze lží. Nikdo nepřiznal chybu,“ zhodnotil šéfredaktor.

Dodal, že výsledkem bylo pouze to, že oba předsedové mluvili ke svým voličům a odmítali ustoupit. „Využívají období bez voleb, aby si jeli vlastní politiku,“ dodal. Kulidakis řekl, že Fiala měl štěstí, že proti němu neseděl rodilý diskutér. „Babiš své argumenty nevyskládal ani od A po D. Byl to klasický pelmel. Měli jsme ale radost, že Fiala konečně trochu ožil. Nebylo to kožené vystupování, a dokonce naskočil na poměrně konfrontační vlnu,“ podotkl komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš: Vláda si vymýšlí bankrot, bere lidem peníze. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala

Ideální by podle něj bylo najít někoho, kdo má diskutérské schopnosti Fialy a hospodářskou erudici Babiše. „To by pro občany bylo nejlepší,“ sdělil. Že dlouho očekávaný střet současného a bývalého premiéra nepřinesl nic převratného, si myslí i Václav Dolejší. „Méně se to však povedlo Babišovi – ztrácí své kouzlo. Jeho voliči jsou zvyklí, že neumí úplně mluvit, skáče z témat, neodpovídá a jen kritizuje. Ale přijde mi, že i pro ně je to už okoukané, a objevují se dravější lidé,“ uvedl.

Babiš se tvářil jako nováček, říká Dolejší

Na rozdíl od expremiéra, který podle Dolejšího nepředvedl svůj nejlepší výkon, byl Fiala takový, jak ho známe. „Byl až přehnaně slušný, ale to je něco, co asi voliči a jeho příznivci oceňují,“ řekl. I on si ale všiml několika momentů, kdy se předseda vlády rozčílil. „Měl dva až tři momenty, ale zřejmě to byly připravené věty na to, jak Babiš pořád útočil a obviňoval vládu z toho, že nic nedělá,“ zdůraznil.

Dodal, že Babiš během pořadu vystupoval tak, jako by v politice nebyl deset let. „Tvářil se jako nováček, který to všechno přichází zachránit,“ dodal Dolejší.

Kubáček: Mírně navrch měl Fiala

Že měl proti Babišovi premiér lehce navrch, si myslí i politolog Jan Kubáček. „Na to, v jak složité době do debaty vstupoval, měl Fiala mírně navrch. Máme nejhlubší státní schodek od roku 1993, je historicky nejméně populárním premiérem a ODS dělí od ANO dvacet procentních bodů v preferencích voličů,“ zhodnotil v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Navzdory této výchozí pozici a nepopulárním krokům, jež chystá vláda, dokázal Fiala podle Kubáčka prosazovat v debatě svá témata a vedl si „s nadhledem“. Na druhé straně Babiš se podle politologa potvrdil jako lídr opozice.

I když v debatě zaznívaly nepříjemné věci, dokázal Fiala argumentovat a nedostal se pod tlak, doplnil Kubáček pro ČTK. Domnívá se, že se premiér chtěl prezentovat tak, že je v dobré politické síle a pánem vládního pětikoaličního tábora. „Pro Babiše zase bylo důležité ukázat, že se duelu s Fialou nevyhýbá, dokáže jej konfrontovat a udržet ve veřejném prostoru výroky o Fialově drahotě a chudobě. Strategické bylo ukázat, že je králem opozice a jediným Fialovým vyzyvatelem,“ dodal Kubáček.

Tagy: