Fiala z SPD: Kde vezmeme na další zvyšování daní? Žádné už nebude, slibuje Stanjura

Radim Fiala a Zbyněk Stanjura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 29.10.2023

V tomto volebním období už vláda neplánuje žádné zvýšení daní, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Návrh rozpočtu na rok 2024, který počítá se schodkem 252 miliard, hájil s tím, že pokud nebude rychlejší tempo příjmů, deficity půjdou dolů pomaleji. „Snažíme se, aby naše kroky byly sociálně citlivé,“ dodal. Opozice zastoupená v diskuzi předsedou klubu SPD Radimem Fialou návrh rozpočtu ale kritizuje.

„Já chápu, že pan ministr se hájí, ale ten skutečný schodek rozpočtu je opravdu 270 miliard,“ uvedl Fiala s tím, že návrh rozpočtu je postaven na vodě.

ČTĚTE VÍCE: Stydím se za OSN, vystupme. Černochovou naštvala rezoluce o příměří Izraele s Hamásem

„Pan ministr nemá křišťálovou kouli, aby mohl vědět, o kolik mu se zpomalující inflací klesnou příjmy,“ řekl Fiala a dodal, že vláda už by si neměla půjčovat. „Co bude dál v následujících letech? Zase budeme zvyšovat daně? Kde vezmeme další peníze na krytí těch 250 miliard?“ tázal se ministra Stanjury.

Jednou a dost

Šéf státní kasy vyloučil, že by vláda Petra Fialy (ODS) do konce svého volebního období ještě zvyšovala daně. „Žádné úpravy daní v tomto volebním období už neplánujeme. Myslím si, že platí princip, že jednou za volební období je to až až. My jsme to udělat museli. Chci jen připomenout, že pro letošní rok jsme snížili zátěž daňových poplatníků o 30 miliard,“ hájil rozpočet Stanjura.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok v pátek. Počítá se schodkem 252 miliard korun.

V diskuzi zazněla i slova ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy Štěpána Křečka o zeštíhlení státní správy. „Jsem velice spokojený s tím, že se propustí 11 388 státních zaměstnanců, z toho dva tisíce úředníků. A to je přesně to, co jsme také potřebovali, aby stát šetřil na sobě,“ řekl už dříve Křeček.

Stanjura potvrdil, že v tomto čísle je jen minimum nějakých nevyplněných tabulkových míst. „Většina těch pracovních pozic bude zrušená,“ řekl ministr s tím, že se vláda bude soustředit na další možné rušení pracovních pozic a další úspory.

Tagy:
státní rozpočet rozpočet ODS Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové deficit státního rozpočtu Zbyněk Stanjura Radim Fiala daň Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy funkční období