Babišův projev o zlatokopkách či Orbánovi vzbudil posměch. Špinavý fízl, napsal Kalousek

Andrej Babiš

Babiš se ostře pustil do vlády

Páteční projev předsedy hnutí ANO Andreje Babiše během hlasování o vyslovení nedůvěry vládě vzbudil mezi lidmi i vládními politiky posměch. Kritizovali například jeho útok na ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL), kdy o něm mluvil v souvislosti se zlatokopkami. Pozdvižení vyvolal také výrok, že je maďarský premiér Viktor Orbán tamním Václavem Havlem.

Ve Sněmovně pobouřil především Babišův výrok o zlatokopkách. „Vrchol vaší kariéry je, jak jste se rozvášnil na večírku v Českých Budějovicích, kde jste olizoval zlatokopky. Proč jste olizoval zlatokopky? To byla nová kontaktní kampaň? Si hrajete na křesťana, máte pět dětí a tady nás moralizujete,“ dodal dál k údajnému večírku. Jurečka později reagoval, že nebude komentovat bulvární titulky.

Výrok vzbudil posměšky například u uživatele Jie, který sdílel fotografii expremiéra s jeho ženou Monikou.

Své napsala také senátorka ODS Miroslava Němcová. „Babiš ve sněmovně nemluví pěkně o zlatokopkách. Za to by mu mohla p. Monika vyslovit nedůvěru. Ovšem první už nebude. Vítězkou této discipliny je paní Vildumetzová,“ uvedla. Narážela tak na aktuální problémy místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO.

Babiš také napadal Jurečku kvůli údajné korupci. Na to sám ministr práce reagoval, že se oproti němu živil poctivě. „Před vstupem do politiky jsem se živil jako soukromý zemědělec a jako zaměstnanec dvou firem, kde jsem zajišťoval dodávky a poradenství zemědělcům v oblasti pesticidů a dalších komodit. Andrej Babiš se živil tím, že privatizoval,“ napsal Jurečka na Twitter.

Tvrdě se do Babiše pustil Miroslav Kalousek (TOP 09): „Upatlaný, špinavý fízl a práskač Andrej Babiš. Od něj mě nepřekvapí nic. Stále mě ale překvapuje, kolik vzdělaných lidí pokládají za společensky únosné tohoto ubožáka podporovat a hlásit se k němu. Propadl bych se na jejich místě hanbou,“ uvedl na Twitteru bývalý ministr financí.

Babiš vzbudil rozruch i ve čtvrtek, kdy se pustil do svých zeměpisných teorií o tom, jak snadno se dostanete z Břeclavi do Bratislavy, Vídně či Varšavy. Twitterový uživatel Lukáš Fiala k tomu napsal: „Kam se hrabe Jakeš.“ Narážel tak na slavný projev komunistického předáka na Červeném hrádku.

Orbán jako Havel

„Víte vůbec, že Orbán je maďarský Václav Havel?“ prohlásil mimo jiné Andrej Babiš. Na to zase reagovala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Ne, člověk, který mluví o tom, že se nesmí mísit rasy, opravdu není maďarský Václav Havel, jak se nám snaží Andrej Babiš namluvit. Viktor Orbán už je dnes bohužel maximálně maďarský Tomio Okamura,“ napsala.

Tagy: