Fiala: Opozice nás uráží a dehonestuje. Pokud tyto orgie viděli občané, přijdou k volbám

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference Petra Fialy

Kabinet Petra Fialy (ODS) přestál hlasování o nedůvěře vládě, které iniciovala opozice. Premiér za to opozičním poslancům poděkoval, protože podle něj ukázali, že sami nemají žádné řešení současných problémů. Místo toho poslanci hnutí ANO a SPD vládu prý pouze uráželi a dehonestovali.

„Chtěl bych poděkovat opozici, že jednání svolala. Tři týdny před komunálními volbami nemohla opozice udělat nic lepšího a doufám, že se na to koukala česká veřejnost. Opozice nás uráží, dehonestuje. Místo toho, aby se chovala státotvorně, tak dnes ukázala, že na mnoha problémech má současná opozice svůj podíl,“ řekl po jednání Sněmovny novinářům Fiala.

Měli jsme odpovědi na všechny otázky

Doufá, že to voliče namotivuje před nadcházejícími volbami. „Věřím, že pokud tyto opoziční orgie viděli občané, tak přijdou ke komunálním a senátním volbám a podpoří změnu, kterou jsme zahájili vloni na podzim. Opozice nemá řešení, pouze líbivé věty a nerealizovatelné návrhy. Opozice občanům lže, podvádí je a rozeštvává společnost,“ doplnil.

První místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN) zase poděkoval za možnost ukázat výsledky. „Jako ministři jsme měli možnost prezentovat naši práci. Zvládli jsme výzvy, které byly před nás postaveny. Naše vláda ukázala kompetentnost, všichni naši ministři vystoupili a měli odpovědi na veškeré otázky,“ ocenil.

Jednání o nedůvěře se podle premiéra lišilo oproti těm z minulosti. „V předcházejícím volebním období nemohli během hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše vystupovat jednotliví ministři, protože neměli příliš co prezentovat. Naši ministři už po té velmi krátké době měli jasné výsledky,“ doplnil Fiala.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová po hlasování uvedla, že koaliční poslanci sice vyslovili vládě důvěru, ale Fialův kabinet důvěru většiny občanů dávno nemá. Vláda podle ní zapomněla, že její prací je služba lidem. „Řídíte se heslem ‚Díky za každé nové ráno‘,“ dodala. Předseda SPD Tomio Okamura označil výsledek za špatnou zprávu pro miliony občanů, kteří se podle něj budou dostávat do sociálních a ekonomických problémů, neboť vláda nemá řešení pomoci v energetické krizi.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice, nutných bylo nejméně 101 hlasů. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran. Ostatních 16 poslanců bylo omluveno, po osmi z vládního i opozičního tábora.

Tagy:
Vít Rakušan ODS Petr Fiala ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR