Balaštíková: Co udělal Pavel, je nedůstojné. V penzích jsou hrubé ekonomické nedostatky

Margita Balaštíková (ANO) v Partii Terezie Tománkové.

360° 1.9.2023

O den odložený podpis penzijní novely zákona ze strany prezidenta Petra Pavla označila členka sněmovního rozpočtového výboru Margita Balaštíková (ANO) za nedůstojný vůči občanům. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS dále kritizovala, že v penzích jsou hrubé ekonomické nedostatky. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob ale podpis novely ocenil. Podle něj totiž řeší systémovou chybu, která nastala již minulý rok.

Novela měla být původně účinná už 1. září, ale kvůli několikahodinovému odkladu podpisu prezidenta Petra Pavla vstoupí v platnost až o měsíc později. „Jestliže k ní měl výhrady, měl je diskutovat včas. To, co prezident udělal, mi přijde nedůstojné vůči občanům,“ řekla členka sněmovního rozpočtového výboru Margita Balaštíková (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žijeme si nad poměry. Musíme kousnout do zeleného jablíčka a žít zodpovědně, říká Rafaj

Pavel měl k zákonu dvě výhrady. Upravuje mimořádné valorizace důchodů způsobem, který by v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení. U předčasných důchodů prezidentovi vadí, že změna přichází příliš rychle. Podle Balaštíkové jde o chybu ve výpočtech. „Ekonomové poukazují na to, že když nebude valorizace v pořádku a bude se vyplácet přes dávky, tak stát na tom neušetří a bude to dražší. A to je docela zásadní. Myslím, že k tomu došlo právě proto, že vše bylo šité horkou jehlou,“ podotkla.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle ní rád rozdává sociální dávky. „Chtěl si polepšit a výsledek je ten, že nakonec jeho vlastní poradce upozorňuje na chybu. To je pro mě zásadní věc,“ řekla Balaštíková a dodala, že se nejedná o žádnou změnu důchodového systému, ale parametrické změny. „A jak je vidět, ani ty parametrické změny se nepodařilo udělat v pořádku, mají tam hrubé ekonomické nedostatky,“ kritizovala Balaštíková.

Otevření diskuse

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob rozhodnutí prezidenta ocenil. „Jsem velmi rád, že novelu podepsal, protože je to klíčová součást důchodové reformy,“ uvedl. Podle něj chtěla hlava státu připomínkami otevřít diskuzi. „Není to poslední krok, který nás v rámci důchodové reformy čeká a třeba něco z toho půjde v dalších fázích zohlednit,“ podotkl Jakob.

Problematická situace kolem předčasných důchodů podle něj nastala již minulý rok. „Systém nezafungoval, jak by měl, byla tam systémová chyba, že se lidem vyplácelo jít do předčasného důchodu. Touto novelou situaci řešíme a napravujeme ji,“ dodal Jakob.

Tagy: