Balaštíková obhajovala dotace pro zemědělce. Jako přednáška Agrofertu, glosoval Benda

Poslankyně Margita Balaštíková s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 28.5.2023

Pokud firmy nedostanou zemědělské dotace, přestanou být cenově konkurenceschopné, uvedla v Partii Terezie Tománkové poslankyně ANO Margita Balaštíková. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda označil její slova za „přednášku zaměstnankyně Agrofertu“. Mezi diskutujícími se následně rozhořela diskuze, zda u nás mají velcí zemědělci historickou tradici.

„Historicky nejsme stát, který by byl složený z malinkých zemědělců, kde se hospodářství dědí z rodičů na děti. Jsme země, kde vždy fungovaly větší celky. Pokud si řekneme, že velké dominantní zemědělské podniky dotovat nebudeme, tak prakticky zajistíme, že nebudeme mít koho dotovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec SPD Zdeněk Kettner.

ČTĚTE TAKÉ: Navýšení rodičovského příspěvku nic nebrání. Nemusí být ale pro všechny, naznačil Jurečka

S tím ale nesouhlasil Benda. „Co to je za naprostý nesmysl? Vždyť to tady zavedl bolševik v 50. letech se svými jednotnými zemědělskými družstvy a státními statky. Jestli něco bylo snahou po roce 1989, tak toto schéma rozbít,“ uvedl předseda poslanců ODS.

Kettnera se ale zastala Balaštíková. „Zemědělství si vzala současná vládní koalice jako bič na Andreje Babiše, jako způsob, jak ho vyhnat z politiky, proto nechtějí dotace pro velké zemědělce,“ řekla. Babiš je zakladatelem zemědělského giganta Agrofert, který se nyní nachází v jeho svěřeneckých fondech.

Vláda podle Balaštíkové zrušením dotací poškozuje i jiné zemědělce než Agrofert. „Když nedostanou dotace, nebudou konkurenceschopné. Jde i o to, zda konečný produkt bude oproti zahraniční konkurenci levnější, nebo ne,“ uvedla. Vláda by se podle ní měla podívat, kolik velcí zemědělci zaměstnávají lidí a odvádějí daní.

„Přednáška Agrofertu, jinak to neumím nazvat. Úplná přednáška zaměstnance Agrofertu,“ uzavřel debatu Benda.

Tagy:
zemědělství Andrej Babiš dotace Agrofert ODS Marek Benda Terezie Tománková Margita Balaštíková ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecký klub Občanské demokratické strany Zdeněk Kettner