Navýšení rodičovského příspěvku nic nebrání. Nemusí být ale pro všechny, naznačil Jurečka

Ministr Práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 28.5.2023

Rodičovský příspěvek se od příštího roku zvýší, souhlasí s tím předsedové všech koaličních stran, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Nyní se jedná o technických parametrech spojených s vyplácením příspěvku. Jurečka ovšem také naznačil, že rodičovská neporoste u všech rodin. Jasno by mělo být během června.

Zvýšení rodičovského příspěvku se ve vládní koalici řeší delší dobu. Jurečka v pořadu Partie sdělil, že předsedové stran se dohodli na jeho zvýšení a nyní se řeší detaily. „Diskutujeme na odborné a technické úrovni, jak systém nastavit. Nechceme dělat dvě kategorie rodičů, kteří porodili o sekundu dříve, nebo později,“ upozornil Jurečka na fakt, že děti, které přijdou na svět těsně před začátkem platnosti změny, mohou být znevýhodněny. Příspěvek by se měl zvýšit o 50 tisíc na 350 tisíc korun.

Ministr práce a sociálních věcí ale zatím neví, zda přidáno dostanou i rodiče, kteří příspěvek pobírají už nyní. „To jsou právě detaily, které se probírají. Dneska nemohu říct, že ho dostanou všichni. Tedy například i ti, kteří jej už vyčerpali. Zdůrazňuji ale, že že rodičovský příspěvek není jedinou podporou rodičů. Existují také daňové výjimky,“ řekl Jurečka.

Jeho oponent, stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO), ale počínání vlády kritizoval. Upozornil, že v Poslanecké sněmovně leží novela na zvýšení rodičovského příspěvku na 400 tisíc korun. „Obsahuje i valorizační mechanismus. Stačí tedy vzít tento tisk a domluvit se na nějakém pozměňovacím návrhu,“ řekl Juchelka.

Podle opozičního politika by zvýšení příspěvku mělo přijít co nejdříve. „Vidíme, jak rodinám padají příjmy, některé dokonce do chudoby. Často jde právě o ty, které se starají o děti, a rodičovský příspěvek by jim mohl výrazně pomoci právě v době zdražování potravin a dalších věcí. Několikrát jsme na plénu Poslanecké sněmovny navrhovali, aby se náš návrh projednal a došlo k nějaké diskuzi,“ dodal.

Rodiče nyní mohou pobírat měsíčně příspěvek do výše 70 procent výdělku. Čím je měsíční částka vyšší, tím rychleji se suma vybere. V loňském roce vydal stát na rodičovský příspěvek 33 miliard korun. Přidání o 10 tisíc korun znamená výdaj ve výši jedné miliardy korun. Rodičovský příspěvek se zvýšil naposledy v roce 2020, a to o 80 tisíc korun.

Tagy:
Marian Jurečka CNN Prima NEWS Terezie Tománková KDU-ČSL ANO 2011 rodičovský příspěvek Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR ministr práce a sociálních věcí České republiky