Balaštíková: Zemědělci trpí kvůli evropské pomoci Ukrajině. Unijní systém nefunguje

Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

360° (80)

Zemědělství trpí tím, že se Evropská unie snaží pomáhat Ukrajině. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásila poslankyně Margita Balaštíková (ANO), podle které se protestující farmáři pouze domáhají toho, co jim bylo odepřeno. Rovněž uvedla, že Evropská komise špatně vyhodnocuje pravidla a nastavila nefunkční systém, jenž zemědělcům vadí.

Balaštíková poznamenala, že pomoc Ukrajině je vítaná, ovšem „ne za cenu, že povede k likvidaci hospodářství“. „Zemědělci se jen domáhají toho, co jim náleží, jelikož ukrajinský, ale i ruský dovoz obsadil jejich místa odbytu. Mají obilí na skladech, ale musí dodržet dlouhodobé výkupní smlouvy, takže zboží neodjíždí,“ řekla zákonodárkyně.

K TÉMATU: Šrámek: Brusel místo zemědělství podporuje cyklostezky. Farský odsoudil dotace agrobaronům

Podle poslankyně farmáři čekají, že dojde k naplnění kontraktů, jenže nevydělávají a zboží současně neopouští Česko, což Balaštíková označila za spojené nádoby. „Dle mého soudu se domáhají toho, co jim v této oblasti bylo vzato kvůli pomoci Ukrajině,“ řekla.

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) uvedl, že by přerozdělování prostředků mělo probíhat spravedlivěji. „Dotační systém – speciálně v České republice nebo jižních zemích Evropy – nahrává těm velkým hráčům, kteří tuto krizovou situaci zneužívají k tomu, aby luxovali malé podniky tím, že skupují půdu,“ uvedl s tím, že je nezbytné se zaměřit na úpravu nastavení.

Balaštíková takové tvrzení ale označila za „odvážné a hlavně nepravdivé“. „Půdu skupují především obchodníci, což je problém pro zemědělce, kteří nejsou schopni nabídnout větší cenu,“ oponovala poslankyně.

Evropská komise v otázce levných dovozů prý špatně vyhodnocuje nastavená pravidla. „Kdyby zvážila, zda její kroky vedou k cíli, nemohlo by dojít k podobným situacím. Proto zemědělci stávkují. Představa, že dovoz bude regulovanější, je mylná,“ tepala Balaštíková evropský úřad. Dodala také, že úředníci pouze „prodloužili nefunkční systém, zatímco se chlubili, že pro zemědělce něco udělali“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Traktory protestujících zemědělců opět blokovaly dopravu, vláda ustoupit nehodlá

Tagy: